Jubilej: 15 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

0
1421
U okviru 453. skokova sa Starog mosta u Mostaru obilježena 15. godišnjica postojanja najveće džezve na svijetu

U okviru tradicionalnih 453. skokova sa Starog mosta koji su upriličeni prošle nedjelje u Mostaru, obilježena je jubilarna 15. godišnjica postojanja najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih rekorda.
Naime, u Mostaru su 2004. ispod Starog mosta, obnovljenog te godine, građani Mostara i Vispak zajedno postigli Guinnessov rekord, tako što je Vispak ‘ispekao’, a Mostarci sa gostima popili 650 litara, tj. 8.000 fildžana Zlatne džezve, prave bosanske kafe.
Od tada, nema grada ili mjesta u Bosni i Hercegovini u kojem do sada, u ovih 15 godina, nije ‘gostovala’ džinovska džezva.
“Vispakova najveća džezva na svijetu postala je neka vrsta zaštitnog znaka tradicije naroda Bosne i Hercegovine iz koje znatiželjnici širom svijeta žele probati kafu koja se peče i koja ima tri imena ali iste poruke – ćejfa, meraka, poštovanja i zajedništva. Kao svojevrsna atrakcija koja plijeni pažnju, Vispakova Guinnessova džezva je u 15 godina predstavljala našu zemlju na festivalima, smotrama i manifestacijama širom svijetaali i na velikim sportskim takmičenjima, poput Svjetskog prvenstva u nogometu u Brazilu 2014. godine. Rezultat svega je da su milioni ljudi širom svijeta i BiH do sada probali našu Zlatnu džezvu, pravu bosansku kafu iz najveće džezve na svijetu“ saopćeno je iz Vispaka.
Za jedno punjenje džinovske džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe, od čega se pripremi 650 litara ovog omiljenog napitka, te je potrebnosat vremena da kafa ‘baci ključ’.
Vispakovu Gunnissovu džezvu skovao je sarajevski kazandžija Nasir Jabučar zajedno sa njegovim pomoćnicima u ljeto 2004. godine.