Treća generacija SEAT Leona prodana u milion primjeraka

0
952
Treća generacija SEAT Leon dostigla je milion prodanih primjeraka

Ove sedmice treća generacija SEAT Leon dostigla je milion prodanih primjeraka od svog uvođenja 2012. godine na sajmu automobila u Parizu. Zahvaljujući ‘Leon formuli’, zasnovanoj na dizajnu i funkcionalnosti, Leon je postao najprodavaniji model u SEAT-ovoj ponudi, nadmašivši dominaciju koju je Ibiza držala u prethodnih 30 godina.
Aktuelna generacija Leona, dizajnirana, razvijena i proizvedena u Martorellu, postavljena je na modularnoj MQB platformi Volkswagen grupacije. Ova platforma je u datom momentu uključivala značila ulaganje od 800 miliona eura i neviđeni skok u smislu tehnologije. S Leonom je povećana kvaliteta proizvodnje u skladu sa standardima grupacije, a osim toga osigurano je i 1.600 radnih mjesta u fabrici i više od 6.000 u pomoćnoj industriji.
Izvršni direktor SEAT-a Luca de Meo kazao je da je SEAT Leon, posebno treća generacija, najpopularniji automobil SEAT-ovih kupaca na svih pet kontinenata, te dodao da je taj model jedan od glavnih pokretača transformacije firme i sa 517.600 isporučenih vozila pridonio je prodajnim rezultatima koje je SEAT objavio u 2018. godini.
SEAT je 2012. godinu zaključio sa ukupno 321.000 prodanih automobila, što je gotovo jednaka količina isporučenih vozila kao u prvih šest mjeseci 2019. godine (314.300). Osim toga, Leon je bio ključni model za povećanje prodaje u zemljama poput Njemačke ili Velike Britanije, gdje su isporuke SEAT-a porasle blizu 70%, odnosno 60% od 2012. godine. Leon je i dalje najprodavaniji model SEAT-a, a svaki četvrti prodani automobil u prvih šest mjeseci 2019. godine bio je Leon.
Leon je bio prvi automobil u svom segmentu koji je predstavio karakteristična prednja svjetla potpuno opremljena LED tehnologijom koja su mu, zajedno s dinamičnim podvozjem, dala personalni i sportski karakter. Postepena primjena najnovijih tehnologija kao što su SEAT Full Link i odnedavno digitalni kokpit i bežični punjač pružili su kupcima povezivost i komfor unutar vozila. Ti su pomaci doprinijeli stvaranju vlastitog pečata treće generacije SEAT Leon.
Na samom početku, SEAT je predstavio ovaj kompakt u tri izvedbe: sa troje i sa pet vrata i karavan, kojem se kasnije pridružila verzija X-Perience. SEAT Leon trenutno je u ponudi s pet vrata i Sportourer ST karoserijom i opremljen je sa benzinskim i dizelskim motorima, te motorima koji koriste komprimirani prirodni plin, kao i Cupra verzija.