Jusko: Model finansiranja izgradnje brze ceste Sarajevo-Beograd tek nakon fizibiliti studije

0
911
Zvaničnici BiH i Turske na pres-konferenciji nakon sastanka o projektu izgradnje brze ceste Sarajevo-Beograd (Foto: NAP)

Turska želi što prije krenuti u realizaciju projekta izgradnje brze ceste Sarajevo – Beograd, rekao je danas ministar
komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko nakon sastanka sa predstavnicima Republike Turske te predstavnika Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Vlade Brčko distrikta te javnih preduzeća za autoceste i ceste iz FBiH i RS.
Sa turskom delegacijom, koju je predvodio zamjenik generalnog direktora Direkcije autocesta Turske Mehmetom Tutaşom, razgovarano je o realizaciji najavljenog projekta izgradnje brze ceste Sarajevo – Beograd, a prezentirani su i podaci oko obje predložene trase saobraćajnice između glavnih gradova BiH i Srbije.
Ministar Jusko je pres-konferenciji rekao da se radi o izuzetno značajnoj posjeti te da je danas bilo prisutno 13 eksperata iz Turske.
“Radit će se fizibiliti studija koja će odrediti dalje korake. Rađena je prezentacija i iz RS-a i Brčko distrikta. Predstavnici entiteta su donijeli svoje prijedloge. U ovom momentu teško je govoriti o finansijskom modelu jer je to nemoguće dok se ne utvrde oba putna pravca”, kazao je Jusko.
Ambasador Turske u BiH Haldun Koc govorio je uime gostiju iz ove zemlje te je istakao da je nakon prošlosedmičnog sastanaka na visokom nivou predsjednik Turske sazvao sve relevantne institucije i od njih zatražio da počnu s radom kako bi se vidjelo kako će se ovaj projekat odvijati.
“Kao rezultat ove snažne izražene političke volje dvije delegacije ekipe stručnjaka započeli su razgovore u BiH i Srbiji. Govoriti o nekim modalitetima u ovom trenutku je preuranjeno. Sad smo u fazi prikupljanja podataka, a nešto konkretnije možemo pričati nakon što turska delegacija obavi svoju fizibiliti studiju”, kazao je ambasador Koc.
On je naveo da je za Tursku ovaj projekat socio-ekonomski i regionalni, čime se želi dati podrška jačanju regiona.
Na pitanje imaju li informacije o tačnoj dužini oba pravca i zna li se tačna ruta, ministar Jusko je istakao da je cilj današnjeg sastanaka bio da se definira ruta i cijena, prenosi agencija Patria.
“Imali smo četiri prezentacije. Tek kad saberemo sve informacije i u lokalnim zajednicama znat ćemo odgovoriti na to pitanje” dodao je ministar Jusko.