Vrijednost bitcoina danas pala ispod 6.000 dolara

0
862
Bitcoin potonuo ispod 50.000 dolara

Vrijednost bitcoin kriptovalute jutros je na tržištu pala ispod 6.000 dolara, da bi se kasnije oporavila na oko 6.480 dolara što je za šest posto niža vrijednost u odnosu na jučerašnje trgovanje.
Negativan trend cijene bitcoina krenuo je sredinom decembra prošle godine, kada je u jednom trenutku premašio 20 hiljada dolara, no od tada je, uz vrlo volatilno trgovanje, cijena uglavnom u padu.
Bitcoin, koji je u decembru 2017. nakratko premašio vrijendost od 20 hiljada dolara, u posljednje vrijeme uzdrman je objavom nekih od najvećih svjetskih banaka da zabranjuju upotrebu kreditnih kartica za kupovinu virtualnih valuta nakon šti su shvatili da klijenti sve češće koriste kreditne kartice za finansiranje računa na internet platformama putem kojih naknadno kupuju digitalne valute.
Padu cijene bitcoina prethodile su i najave indijskog ministra finansija Arun Jaitleya o poduzimanju mjere u cilju sprečavanja korištenje kriptovaluta za finansiranje ilegalnih aktivnosti. I Južna Koreja je zabranila anonimno trgovanje kriptovalutama kako bi se spriječilo pranje novca.