Kampanja za zapošljavanje osoba s invaliditetom u BiH i Crnoj Gori

0
1615
U sklopu kampanje kO SI i koje je tvoje pravo? kreirani su i promotivni letci i plakati

Zahvaljujući potpori Evropske unije, Caritas BiH s partnerskim organizacijama provodi projekt POWER koji za cilj imapružiti nove mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osobama s invaliditetom.
Kampanja kO SI i koje je tvoje pravo? koja se provodi na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore ima za cilj podići svijest javnosti o pravima osoba s invaliditetom, s naglaskom na pravo na rad i zapošljavanje.
Osobe s invaliditetom u BiH, kao i u Crnoj Gori još uvijek se susreću s raznim oblicima diskriminacije. Nedostatak adekvatnih obrazovnih programa, ograničene mogućnosti za stjecanje radnog iskustva, stigmatizacija, nedovoljna potpora lokalnih zajednica, ali i brojne prepreke u okruženju, dovode osobe s invaliditetom u tešku situaciju kada je u pitanju pronalazak i zadržavanje radnog mjesta. Istraživanja rađena među poslodavcima pokazuju da su osobe s invaliditetom odlični radnici, brzo se uklapaju u radne kolektivne, motivirani su za rad i vrlo često svojim zalaganjem potiču druge zaposlene na produktivnije obavljanje radnih zadataka.
U okviru kampanje kO SI i koje je tvoje pravo? snimljen je kratki video spot koji će se emitirati na televizijama u BiH i Crnoj Gori, a koji na vrlo jasan način ukazuje na prava koja imamo, uključujući i pravo osoba s invaliditetom na rad i zapošljavanje. Također, u sklopu kampanje kreirani su i promotivni letci i plakati koji će se distribuirati s ciljem upoznavanja javnosti o pravima osoba s invaliditetom. U cilju što kvalitetnijeg promocije projekta, realizirat će se i internet kampanja koja će uključivati promociju kreiranog materijala i s kojom se želi podići svijest osoba s invaliditetom i poslodavaca o važnosti zapošljavanja.
Materijal je dostupan na web stranici Caritasa Bosne i Hercegovine (www.caritas.ba).
Kampanja je jedna od aktivnosti projekta POWER – Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Projekt POWER finansira Evropska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega EU finansira 390.800 eura. Projekt provodi Caritas BiH u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama ‘Vedri osmijeh’, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznisstart-up centar iz Bara. Projekt traje dvije godine i realizira se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.