Kanton Sarajevo: 712.900 KM za šest institucija kulture od značaja za BiH

0
347
Ministar Avdić potpisao ugovore o sufinansiranju šest institucija kulture od značaja za BiH

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić potpisao je danas ugovore o sufinansiranju šest institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu: Zemaljskog muzeja, Historijskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH i Kinoteke BiH. Ugovore su sa ministrom potpisali direktori i predstavnici ovih javnih ustanova.
Za sufinansiranje njihovog rada, iz budžeta Kantona Sarajevo za ovu godinu je izdvojeno ukupno 712.900 KM.
“Iznos dotacija za ove ustanove je ostao isti kao i prethodnih godina i pored umanjenja budžeta KS, kao i specifičnih okolnosti u kojima smo našli usljed pandemije koronavirusa. To je bila odluka Vlade KS, a nadam se da će i državni nivo vlasti, kao i FBiH i RS, dati svoju maksimalnu podršku ovim institucijama, jer one predstavljaju kulturnu baštinu svih nas”, istakao je ministar Avdić.
Zamjenica direktora Zemaljskog muzeja Andrijana Pravidur podsjetila je da se ovih šest ustanova godinama suočavaju sa nizom problema finansijske prirode, zbog neriješenog pravnog statusa. Kazala je da će sredstva dodijeljena ovoj ustanovi biti iskorištena za nastavak infrastrukturnih radova, kao i za isplatu plata radnicima.
Od navedenog iznosa sredstava za šest institucija, Zemaljskom muzeju je dodijeljeno 300.000 KM, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH 104.500 KM, Historijskom muzeju BiH 86.800 KM, Umjetničkoj galeriji BiH 81.000 KM, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 70.600 KM, te Kinoteci BiH 70.000 KM.
Ove institucije nemaju riješen pravni status a samim tim ni obezbijeđeno finansiranje. Iako najpozvanije, Vijeće ministara BiH nije preuzelo obaveze koje proizilaze iz pravno relevantnih činjenica koje se odnose na pravi kontinuitet institucija nekadašnje Republike BiH utvrđenim odredbama člana 1. Aneksa II Ustava BiH. Dakle, država ali ni entiteti nikada nisu u potpunosti preuzeli brigu o ovim institucijama. Ipak, cijeneći značaj ovih institucija, Vlada KS je preuzela na sebe obavezu da ove institucije sufinansira do konačnog rješenja njihovog pravnog položaja.