Kanton Sarajevo: Posao za 36 pripadnika boračke populacije

0
1348
Ministar Fišo potpisao ugovore sa predstavnicima boračkih zadruga i poslodavcima

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo potpisao je danas ugovore sa predstavnicima pet zadruga, jednim pojedincem-zadrugarom i sedam poslodavaca za zaposlenje 36 pripadnika boračke populacije ili članova njihovih porodica na godinu dana.
Kao poticaj njihovom zapošljavanju, Ministarstvo za boračka pitanja iz ovogodišnjeg budžeta izdvojilo je 300.000 KM.
U skladu sa kriterijima iz Programa za poticaj zapošljavanju boračke populacije i javnih poziva koje je s tim ciljem Ministarstvo objavilo za pojedince-zadrugare ili zadruge koje okupljaju boračku populaciju u Kantonu Sarajevo novčana sredstva dodijeljena su: Poljoprivrednoj zadruzi ‘Eko-Behar’, p.o. Sarajevo, Općoj boračkoj zadruzi ‘Naprijed’, Boračkoj zadruzi porodica šehida i ratnih vojnih invalida ‘Bihart’ Sarajevo, Boračkoj poljoprivredno-turističkoj zadruzi ‘Herceg Natur’ p.o. Ilidža, Boračkoj poljoprivredno-turističkoj zadruzi ‘Ekobehar’ p.o. Hadžići, privrednom društvu ‘Adana CO’, Općoj boračkoj poljoprivrednoj zadruzi ‘Korak naprijed’, ABS AGENT-u za obrtničku djelatnost, Društvu za kurirske usluge, otpravništvo i trgovinu RHEA EXPRES d.o.o Sarajevo, SMART REGISTRATION-u za obrtničku djelatnost, vlasnicima ‘Saraj Bosne’ Adnanu Obarčaninu i Aidi Dautović i F.H. Srebrenoj malini d.o.o Sućeska-Bostahovine – Poslovnoj jedinici Ilijaš.
Ministar Fišo je kazao da Program podrazumijeva poticaj zapošljavanju članova šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida i njihove djece, demobilisanih boraca kao i pripadnika najvećih ratnih priznanja.
“Cilj nam je povećati mogućnosti za njihovo zapošljavanje kroz boračke zadruge, samostalne trgovačke radnje, djelatnosti turizma i poljoprivrede te tako pomoći da žive od svog rada a ne od socijalne pomoći”, izjavio je ministar Fišo i dodao da ga raduje što su među potpisnicima ugovora i djeca šehida koja su pokrenula vlastite biznise.
Ministarstvo za boračka pitanja drugu godinu zaredom provodi Program za poticaj zapošljavanju boračke populacije, a najavljeno je da će u narednoj budžetskoj godini biti planiran veći iznos sredstava za ovu namjenu.