Kapacitet aerodroma Banja Luka nadmašuje nivo prije korone

0
346
Zatvaranje banjalučkog aerodroma neće imati veliki uticaj na letove zbog ranije otkazanih linija

Aerodrom Banja Luka nudi više avionskih mjesta tokom druge polovine godine nego prije pandemije koronavirusa. Trenutno, između jula i decembra ove godine, ukupno je 116.637 mjesta na prodaju iz drugog po veličini grada Bosne i Hercegovine, što predstavlja porast od 121% u odnosu na isti period 2019. godine.
Sveukupno, Banja Luka će imati dodatnih 63.848 avionskih sjedišta na raspolaganju u odnosu na nivo prije pandemije. U skladu s tim rezultatima, aerodrom Banja Luka će ove godine zabilježiti 35. najvišu stopu rasta kapaciteta u Evropi, piše specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.
Te rezultate je pomogla avio kompanija Wizz Air, koja je uvela pet novih linija iz Banja Luke, kao i Air Montenegro, koji je pokrenuo novu rutu iz Tivta. Nakon toga slijede dodatne dvije nove linije koje će Ryanair uvesti u augustu i novembru, dopunjavajući postojeću mrežu iz Banja Luke. Tokom prve polovine 2021. godine, aerodrom Banja Luka je primio 12.898 putnika, što je 68,4% manje u odnosu na isti period 2020. godine.