Kina predstavila maglev voz koji postiže brzinu od 600 km/h

0
704
Kineska kompanija CRRC predstavila najbrži voz na svijetu koji može postići brzinu od 600 km/h

Kineska nacionalna kompanija CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) predstavila je prototip maglev voza koji može postići brzine i do 600 km/h još u maju 2019. godine, kada su započela i testiranja. Nakon više od dvije godine, prava verzija ovog voza i zvanično je danas predstavljena u Kingdaou, te kako navode kineski mediji, riječ je o najbržem kopnenom vozilu na svijetu.
Naime, maglev voz koji može postići brzinu od 600 km/h, za putovanje od Pekinga do Šangaja (oko 1.200 km), trebalo bi oko 2,5 sata, dok bi putovanje avionom trajalo tri, a vozom velikih brzina 5,5 sati.
Kina se tehnologijom magnetno levitacijskih vozova služi već dvadeset godina, no maglev vozovi ipak nisu tako česta pojava. Tako, na primjer, Šangaj ima voz te vrste koji prometuje samo do jedne zračne luke, piše Hina.
Za razvoj ovog voza bilo je potrebno gotovo tri godine te je za njega napravljena nova lagana i čvrsta šasija koja djeluje kao temelj za ugradnju nove tehnologije pogona putem magnetske levitacije. Još je 2019. godine jedan od inženjera koji su radili na ovom projektu rekao da ovakvi vozovi mogu predstavljati konkurenciju i putničkim avionima.
Kako prenosi Global Times, iako ovaj voz može doseći brzine i do 600 km/h, u Kini još nema linija na kojoj bi on vozio punom brzinom. Međutim, neki gradovi planiraju izgradnju brzih maglev linija među kojima su Šangaj-Hangzhou i Chengdu-Chongqing.