Kina zainteresirana za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH

0
352
Premijer Novalić s kineskim ambadadorom: Znatan rast ekonomske saradnje

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas su razgovarali sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom, a središnja tema bili su ekonomski odnosi.
Kako je kazano, trgovinska saradnja NR Kine i BiH dostigla je, na godišnjem nivou, 275 miliona dolara što je, kako je ocijenjeno, pokazatelj znatnog rasta u odnosu na 140 miliona dolara iz predpandemijske 2019. godine.
Premijer Novalić upoznao je ambasadora s činjenicom da su se povećane cijene nafte, gasa i hrane na svjetskom tržištu odrazile i na Federaciju BiH i njene građane.
“Uvećane cijene donijele su i veće budžetske prihode koje nastojimo, kroz razne programe pomoći, vratiti stanovnicima, prije svega onima u težoj socijalnoj situaciji, kojima je to i najpotrebnije“, kazao je Novalić.
Ambasador Ji Ping kazao je da su, osim na Koridoru 5c, kineske građevinske kompanije uključene i u još nekoliko projekata u Federaciji BiH. Istakao je vjetroelektranu Ivovik, na području Tomislavgrada i Livna, u koju kineski investitori ulažu 120 miliona eura, te solarnu elektranu na području Livna. Dogovoreno je da delegacija Vlade FBiH i kineski ambasador zajednički posjete ova gradilišta.
Značajan dio razgovora bio je posvećen poljoprivredi i mogućnostima saradnje u ovoj privrednoj grani. Novalić ke kazao da Vlada FBiH sektor poljoprivrede namjerava razvijati u dva pravca.
“Prvi se odnosi na to da zaštitimo domaće tržište od vanjskih uticaja proizvodnjom dovoljnih količina osnovnih poljoprivrednih proizvoda, kao što su mlijeko, ulje, žitarice i meso. Također, riječ je o značajnom povećanju poljoprivredne proizvodnje uz paralelan ruralni razvoj. Time omogućavamo u ruralnim dijelovima opstanak stanovništva koje ne bi stvaralo prihode samo od poljoprivrede, već i od turizma i drugih pratećih djelatnosti. Bavljenje samo poljoprivredom to ne može omogućiti, ali ni ove druge aktivnosti bez poljoprivrede nisu moguće“, kazao je Novalić.
Kineski ambasador iskazao je zainteresiranost svoje zemlje za uvoz poljoprivrednih proizvoda, kao što su mlijeko, mlječni proizvodi, voće i vino.