Kineska inovacija: Dronovi napajani laserima nikada ne bi morali sletjeti

0
473
Praćenje i punjenje dronova na daljinu (Ilustracija: Northwestern Polytechnic University)

Tehnološka veza dronova i lasera do sada je bila takva da su stručnjaci osmišljavali lasere kojima će dronove pogoditi u namjeri da ih skinu s neba. Međutim, tim istraživača na kineskom Sjeverozapadnom politehničkom sveučilištu (NPU) razmišlja o tome kako lasere iskoristiti u druge svrhe – za daljinsko napajanje dronova.
Ideja je iskoristiti fotoelektrični učinak kako bi se laserskim zrakama s tla ‘pogodio’ dron, no umjesto njegovog obaranja posebna bi mu visokoenergetska laserska zraka prenijela potrebnu energiju za rad. Na taj bi se način baterije dronova mogle puniti bežično, u letu, a dronovi bi u teoriji mogli u zraku ostati trajno (odnosno dok ne zakaže neki drugi sistem).
Tim koji stoji iza ove inovacije kaže kako je nedavno obavio tri testa u praksi, tokom kojih su uspjeli laserima napajati dronove u letu. Jedan test obavljen je u zatvorenom prostoru, a preostala dva na otvorenom, i to jedan danju, a drugi noću.
Daljnje istraživanje sada se fokusira na pametni sistem koji bi mogao 24 sata na dan pratiti dronove i prema potrebi ih napajati optičkim laserskim sistemom. U te će im svrhe poslužiti napredni algoritmi, koji će morati biti učinkoviti u praćenju u različitim situacijama – danju, noću, u različitim vremenskim uvjetima.
Osim razvoja sistema praćenja, rade i na tehnologiji usmjeravanja laserske zrake. Time će laser imati mogućnost automatski se fokusirati na dron i mijenjati intenzitet, u ovisnosti o udaljenosti na kojoj se letjelica nalazi i eventualnim preprekama koje bi se našle između lasera i nje, prenosi Bug.hr.
Naučnici kažu kako primjenu ove tehnologije vide u misijama traganja i spašavanja, gdje je vrlo bitno imati dronove u zraku tokom dužeg vremena. Isto tako, kažu i kako bi se lasersko napajanje dronova moglo upotrijebiti i u vojne svrhe, pa iz tog razloga ne otkrivaju postignute rezultate, poput snage i efikasnosti punjenja, dometa lasera ili sličnih tehničkih pojedinosti.