Na aerodromu Sarajevo prošle godine opsluženo blizu 1,4 miliona putnika

0
323
Novi rekord i novi milion za Međunarodni aerodrom Sarajevo

Prošla godina ostat će upamćena kao godina sjajnih rezultata za najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini, a rekordne brojke to i dokazuju. U 2022. godini na Međunarodnom aerodromu Sarajevo opsluženo je 1.377.348 putnika, što je za čak 20% više u odnosu na referentnu 2019. godinu, te je realizovano 15.451. aviooperacija, odnosno 13% više u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.
Ukupno 28 aviokompanija operirale su sa Aerodroma Sarajevo tokom 2022. godine, te su povezivale Bosnu i Hercegovinu sa čak 40 svjetskih i europskih destinacija.
Da se sarajevski aerodrom kreće ka svom novom milionu, ukazivali su i rezultati ACI Europe koji je prema statistici za septembar 2022. godine svrstao Aerodrom Sarajevo u Top 5 aerodroma u grupi 4 (aerodromi do 5 miliona putnika) sa prikazanim povećanjem od čak 36% u odnosu na isti period 2019, ali i činjenica da smo već u oktobru mjesecu oborili rekord po broju putnika iz 2019. godine.
Nastavak pozitivnog poslovanja očekuje se i u 2023. godini. Uz uspješno okončanje kapitalnih razvojnih projekata i povećanje postojećih kapaciteta kojima se u bitnoj mjeri unaprijeđuje nivo usluge, na sarajevskom aerodromu su već u toku pripreme za ljetnu sezonu, kao i pregovori sa aviokompanijama koje su iskazale interesovanje za pokretanje novih linija iz glavnog grada BiH.

Finaliziran Danova projekat za slijepe i slabovidne osobe

Međunarodni aerodrom Sarajevo uspješno je okončao učešće u projektu Danova, koji je imao za cilj poboljšanje pristupačnosti putovanja za slijepe i slabovidne osobe razvijanjem novih usluga i kompetencija, kako bi imali potpun pristup svim uslugama i informacijama o prijevozu.
Implementacijom pilot projekta pristupačnost aerodroma Sarajevo je poboljšana za slijepe i slabovidne osobe, kroz dostupne orjentacione planove, taktilne trake, linije vodilje te prilagođavanje web stranice aerodroma.