Kineska korporacija zainteresirana za izgradnju pruge Vareš – Banovići

0
1146
Premijer Novalić razgovarao sa ambasadoricom Chen Bo

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu ambasadoricu Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo s kojom je razgovarao o dostignutom stepenu bilateralnih odnosa i mogućnostima njihovog daljeg razvoja i unapređenja.
U središtu razgovora bile su ekonomske teme, prije svega realizacija započetih projekata u energetskom sektoru, kao što su Blok 7 Termoelektrane Tuzla, kapaciteta 450 megavata i Termoelektrana Banovići, snage 350 megavata.
Federalni premijer je upoznao gošću s dostignutim stepenom realizacije ovih projekata, rekavši da su u završnoj fazi i da bi uskoro mogla uslijediti i njihova konkretizacija.
Kad je riječ o provedbi projekta Blok 7 Termoelektrane Tuzla rečeno je da je ugovor već potpisan s kineskom kompanijom Gezhouba i trenutno se čeka njegovo odobrenje u Federalnom ministarstvu finasija, nakon čega će konačna verzija biti upućena Vladi FBiH, a potom Parlamentu FBiH na usvajanje, što se očekuje na sjednici Doma naroda 5. oktobra.
S obje strane će biti uloženi dodatni napori da on konačno bude potpisan i predstavljen na Samitu 16+1 (16 zemalja centralne i istočne Evrope plus NR Kina) koji će biti održan 28. novembra u Budimpešti.
Drugi kapitalni projekt u elektroenergetskom sektoru je Termoelektrana Banovići koji je već odobren u Vladi i Parlamentu FBiH i još se čeka obezbjeđenje 15 posto domaćih sredstava kako bi mogla početi njegova realizacija.
Dio razgovora odnosio se i na potencijalna ulaganja kineskih partnera u saobraćajnu infrastrukturu u Sarajevu i izgradnju pruge Vareš – Banovići, za šta je putem ASA Preventa veliki interes pokazala korporacija Shanghai CRRC Urban Traffic Construction&Investment koja je svjetski vodeći dobavljač željezničko transportne opreme i izgradnje tehnološki najsavremenijih brzih vozova i željeznica u svijetu.