Kineske fondacije Fosun i Cancer dodijelile pomoć BiH u borbi protiv Covid-19

0
439
Kineske fondacije uručile donacije BiH za borbu protiv Covid-19

Kineske fondacije Fosun Foundation i Cancer Foundation dodijelile su pomoć žiteljima BiH za borbu protiv Covid – 19.
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je donaciju Fosun Foundation koja se sastoji od PCR kitova uručila: Veterinarskom fakultetu u Sarajevu u ukupnom iznosu 2.827 testova; Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u iznosu: 1.733 testa i Pododjelu za javno zdravstvo Brčko distrikta u iznosu 240 testova. Ova donacija je uručena 12. augusta. Ukupna vrijednost donacije je 34.000 američkih dolara.
Druga donacija je uručena 4. septembra, a za BiH ju je isporučila Cancer Foundation. Žiteljima BiH dodijeljeni su Combo IgM/IgG brzi testovi. Donacija je raspoređena prema sljedećem omjeru: Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH sa iznosom od 2.945 komada; Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u iznosu 1.805 komada i Pododjelu za javno zdravstvo Brčko distrikta 250 komada. Vrijednost ove donacije je 70.000 dolara.
Ovu donaciju za žitelje BiH su osigurale fondacije Narodne Republike Kine i predstavlja još jednu u nizu dosadašnjih pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv opakog virusa, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.