Kinezi će graditi dionicu autoputa Brčko-Bijeljina, investicija 347 miliona KM

0
156
Višković: Izgradnjom dionice Bijeljina-Brčko autoputem će biti povezana Banjaluka i Beograd

Ugovor o izgradnji 17 kilometara dionice autoputa Brčko-Bijeljina potpisan je danas u Administrativnom centru Vlade RS u Banja Luci. Ukupna vrijednost iznosi 346.955.000 KM.
Ugovor su potpisali v.d. direktora Autoputeva RS Nedeljko Ćorić, v.d. direktora za tehničke poslove u Autoputevima Slobodan Stanarević i predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija Li Gang. Konzorcij kompanija čine Kineska prekomorska inženjerska grupa, Kineska grupa za građevinarstvo Tisju i Kineska banka.
Predsjednik Vlade RS rekao je da će izgradnjom autoputa Bijeljina-Brčko biti zaokružen strateški cilj – povezivanje Banjaluke i Beograda autoputem kroz teriroriju ovog bh. entiteta.
“Još čekamo procedure EBRD-a u vezi sa dionicom od Doboja do Vukosavlja. Očekujemo da se i to vrlo brzo izdefiniše i onda će kompletna trasa od Doboja do Rače biti ugovorena”, rekao je Višković.
On je dodao da RS ostaje da pregovara sa Brčko distriktom BiH u vezi sa izgradnjom trase autoputa kroz Distrikt.
“Spremni smo da finansiramo i gradimo autoput na teritoriji Brčko distrikta, a ako oni nisu za tu varijantu onda ćemo koristiti obilaznicu oko Brčkog za povezivanje naše dvije kontakt tačke koje dolaze od Vukosavlja i Bijeljine”, istakao je Višković.
Kada je riječ o dosadašnjim pregovorima i trasi, on je rekao da RS želi da to bude upravo obilaznica koja je predviđena i za proširenje u autoput, ali da Federacija BiH više ‘vuče’ trasu ka liniji razgraničenja.