Kinezi izgradili autoput duž rijeke, kazna za bacanje smeća iz auta

0
1733
Autoput u kineskoj provinciji Chu-pej vijuga prateći meandre rijeke

Nova dionica autoputa u kineskoj provinciji Chu-pej vijuga prateći meandre rijeke. Prilikom planiranja autoputa koji povezuje okrug Yichang sa centralnom saobraćajnicom G42 u provinciji Chu-pej, u opciji je bilo nekoliko rješenja. Najveći problem predstavljala je rijeka, koja ima duboko urezano korito kroz planinu.
Prva opcija je bilo kopanje tunela, a druga je bila povezivanje padina sa nekoliko mostova. Na kraju, inženjeri su se odlučili za nešto potpuno drugačije. Umjesto da kopaju tunele ili spajaju planinske kosine, kineski inženjeri su se odlučili da prate liniju koja je stvorila sama priroda. Oni su izgradili autoput duž rijeke. To je bila i ekonomska i ekološka odluka.
Konstruktori su stvorili armirano-betonsku konstrukciju, koja se graciozno prostire na stubovima duž rijeke. Od ukupne dionice autoputa dužine 10,9 kilometara, 4,4 kilometra je iznad vode. To je tamošnjim vozačima skratilo vrijeme vožnje za 20 minuta. Vozeći ovom dionicom, putnici mogu da uživaju u pogledu na netaknute planine.

Od ukupne dionice autoputa dužine 10,9 kilometara, 4,4 kilometra je iznad vode

Izgradnja je trajala dvije godine, a projekat je koštao oko 70 miliona dolara. Kinezi ovu saobraćajnicu nazivaju autoput, iako se radi o brzoj cesti sa dvije trake u različitom smjeru, prenosi Automagazin.rs.
Autoput je opremljen brojnim kamerama, kojima se vrši monitoring eventualnog zagađenja prirode, kao što je na primjer bacanje smeća u rijeku. Za takava prekršaj predviđena je kazna u iznosu od 1.000 juana (125 eura).