Kinezi potpisali ugovor o isporuci 500.000 vakcina Sinopharm za FBiH

0
245
Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH

Vlada Federacije BiH dobila je službenu obavijest da je kineska strana potpisala ugovor o direktnoj nabavci 500.000 Sinopharm vakcina za ovaj bh. entitet.
Potvrdio je to danas na pres-konferenciji vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, nakon sjednice Vlade FBiH.
“Kineska strana nas je obavijestila da su završene sve administrativne procedure u zaključivanju ugovora sa Sinopharmom i vjerujem da ćemo brzo početi realizaciju samog ugovora. Ovo je prva direktna nabavka koju je realizovala Vlada FBiH”, rekao je Skočibušić.
On je dodao da je ova saradnja rezultat velikih i dugih pregovora te izrazio nadu da će biti još sličnih dogovora.
“Trenutno imamo i drugi ugovor koji je blizu zaključivanja s domaćom veledrogerijom i o tome ćemo obavijestiti javnost kada bude pri kraju”, kazao je Skočibušić.
On je podsjetio i na realizaciju američke donacije Pfizerovih vakcina, koje će u narednom periodu doći u FBiH i to iz SAD-a. Prema tim najavama, SAD će BiH donirati 500.000 Pfizerovih vakcina. Od tog broja, 300.000 vakcina će biti raspoređeno Federaciji BiH, a 200.000 Republici Srpskoj.