Koja su najtraženija zanimanja na tržištu rada u BiH

Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila informaciju za maturante o traženim zanimanjima na tržištu rada

0
1013
Među najtraženijim zanimanjimaa visoke stručne spreme su informatičari

Kraj školske godine je vrijeme kada se maturanti osnovnih i srednjih škola moraju odlučiti o nastavku školovanja i izboru buduće profesije. Zbog toga u ovome periodu postoji pojačan interes javnosti za podacima o potrebama na tržištu rada, te je u skladu sa tim potrebama, Agencije za rad i zapošljavanje BiH prikupila podatke o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima.
“Kao i prošle godine potrudili smo se da još unaprijedimo informacije sa tržišta rada, pa tako svi zainteresirani mogu detaljno, po zanimanjima, vidjeti koliko je nezaposlenih osoba, a koliko se osoba određenog zanimanja zaposlilo u prethodnoj godini. Ove informacije su predstavljene za svaki kanton u Federaciji BiH, za oba entiteta i za Brčko distrikt BiH. Također, kao i uvijek dali smo na nivou Bosne i Hercegovine pregled po pet najbrojnijih zanimanja na evidencijama nezaposlenih osoba”, kazao je Muamer Bandić direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina. Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista.
Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.
Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki broj je i profesora engleskog jezika, te profesora razredne nastave.
Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima.
Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara.
Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari.
“Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom su prodavači, bravari, automehaničari, frizeri”, kazao je direktor Bandić.
Detaljne informacije o najtraženijim zanimanjima možete naći na web stranici Agencije, na http://www.arz.gov.ba/statistika/zanimanja/default.aspx?id=6470&langTag=bs-BA