Koji automobili troše više i manje goriva od tvornički navedenih podataka?!

Automobili na testu WhatCar-a imali su u prosjeku 6,3% lošije rezultate nego na službenom testu

0
390
Ford Ranger Pickup prema WhatCarovu testu postiže čak 18,6% bolji rezultat nego na službenom testu

Britanski WhatCar proveo je veliko testiranje i istraživanje automobila te njihove potrošnje, odnosno razlika od službene potrošnje.
Novi službeni WLTP test koji je aktulan od 2019. godine mnogo je bliži istini od prethodno korištenog NEDC testa. Automobili koje je testirao WhatCar imali su u prosjeku 6,3 posto lošije rezultate nego na službenom testu koji Evropska unija nameće svim automobilima kako bi utvrdila njihovu potrošnju. Za usporedbu, razlika u starijem ciklusu NEDC-a bila je čak 20,2 posto u prethodnim testovima WhatCara. Dakle, sada se možete više osloniti na podatke o potrošnji koje daju marke automobila.
Kao i drugi testovi, WhatCarov test proveden je u laboratorijskim uvjetima, ali baziran na stvarnoj putanji kroz gradove, sela i autoceste, odnosno još je realniji i bliži stvarnim uvjetima od WLTP testa, prenosi Revija HAK.
Zapanjujuće je da je niz automobila u studiji uspio postići još ekonomičniji rezultat od službenih podataka. Ovo je pet najboljih rezultata.
1. Ford Ranger Pickup
Testovi pokazuju da nije najekonomičniji, to prema svojoj građi te snažnom dizelskom motoru ne može ni niti, ali prema WhatCarovu testu u praksi postiže čak 18,6 posto bolje rezultate nego u službenim testovima.
2. Honda CR-V (hibridna)
Na drugom mjestu ljestvice je hibridna Honda. Kod CR-V-a benzinski motor nije potpomognut elektromotorom, kako to obično biva. Benzinski motor opskrbljuje elektromotor snagom, pa radi kao svojevrsni generator. Benzinski motor stoga može raditi pod optimalnim opterećenjem, što znači da troši manje. CR-V je u praksi još 12,3 posto ekonomičniji nego u testovima.
3. Volkswagen Up!
Mali, lagani gradski automobil koji ima 10,5 posto bolji rezultat nego na službenim testovima. Up! je najekonomičniji model na ovom popisu.
4. Dacia Duster
Dacije su već poznate po dobroj vrijednosti za novac, a ekonomičnost 1,3-litrenog motora dodaje dodatni plus. Dacia Duster s benzinskim motorom od 130 KS troši 10,1 posto manje od navedenog.
5. Honda Civic Type R
Sportski automobil Honda Civic Type R s 320 KS pokazao se 9,2 posto učinkovitijim nego što je pokazao WLTP test, nešto što ne biste očekivali od tako snažnog modela.

Ovi automobili zagađuju više u stvarnim uvjetima

1. BMW 420d
Veliki gubitnik testa je BMW 420d. Prema WhatCarovu testu, razlika u potrošnji je čak 26,4 posto više od navedenog.
2. Suzuki Swace
Hibrid, Suzuki Swace je postigao 21,6 posto lošiji rezultat od svog WLTP testa.
3. Ford Fiesta
Na trećem mjestu je Ford Fiesta s 1,0 litrenim benzinskim motorom i 155 KS. Ovaj Ford ima prilično snažan motor. To može dovesti do veće potrošnje kada koristite tako napregnuti motor na otvorenim cestama.
4. Renault Clio
Renault Clio je trošio 19,6 posto više od navedene potrošnje po WLTP-u.
5. Audi A3 limuzina
Audi A3 je imao 16 posto manje uspjeha od onoga što su testovi obećavali ako se odlučite za 35 TFSI.