Kompanija Eastern Mining potpisala ugovore s novim stipendistima

0
257
Eastern Mining Vareš nastavlja pružati šansu mladima

Predstavnici Eastern Mininga d.o.o. Vareš, bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu britanskog Adriatic Metalsa, potpisali su danas ugovore o stipendiranju pet učenika na smjeru Rudar u podzemnoj eksploataciji, u školskoj 2022/23. godini.
Riječ je o drugoj generaciji srednjoškolaca na ovom smjeru u vareškoj Mješovitoj srednjoj školi NORDBAT-2, čije je uvođenje inicirao Eastern Mining. Tako se ukupan broj stipendista ove kompanije povećao na10.
“Eastern Mining nastavlja s misijom pružanja podrške obrazovanju mladih ljudi. Sa novom generacijom polaznika, siguran sam da je budućnost i održivost života i tradicije ovog kraja izvjesna. Drago nam je što našim aktivnostima i inicijativama doprinosimo tome, učvrščujući temelj svake zajednice – ostanak mladih ljudh i dalji održivi razvoj zajednice u cjelini”, izjavio je Adnan Teletović, direktor kompanije Eastern Mining.
Trogodišnje strukovno obrazovanje pruža priliku za usvajanje znanja o novim tehnikama i tehnologijama rudarstva kao savremene industrijske grane, te praksu u pogonima kompanije Eastern Mining.
Mirnes Hrvat, direktor Mješovite srednje škole NORDBAT-2 u Varešu, ističe da je ovaj događaj plod pionirske saradnje sa kompanijom Eastern Mining.
“Nadamo se nastavku i unapređenju saradnje. Uvjeren sam da će se sa daljnjim razvojem kompanije razvijati i općina Vareš, a samimtim i naša škola”, dodao je Hrvat.
Pet odabranih učenika će primati po 100 KM stipendije mjesečno tokom deset mjeseci u školskoj godini. O važnosti finansijske podrške za troškove nabavke knjiga, školskog materijala ili van nastavnih aktivnosti svjedoči i jedan od stipendista Faris Muftić.
“Riječ je o profesiji u kojoj vidim perspektivu i budućnost, a stipendija će značajno doprinijeti mojim ambicijama“, kazao je Faris.
Dodjela stipendija mladima je dio aktivnosti koji kompanija Eastern Mining sprovodi u okviru svog angažmana u oblasti razvoja zajednice i održivog rudarstva.