Kompanija Tesla dostigla vrijednost od 100 milijardi dolara

0
914
Elon Musk prodao je 5. augusta oko 7,92 miliona dionica kompanije Tesla

Tržišna vrijednost američkog proizvođača električnih automobila Tesla je dostigla rekordnu vrijednost od 100 milijardi dolara, postajući tako prva berzanska kompanija iz te industrije kojom je to pošlo za rukom. Tesla je čak nadmašila vrijednost General Motorsa i sada vrijedi više od GM-a i Forda zajedno.
Rekordna Teslina vrijednost bi u konačnici mogla donijeti stotine miliona dolara naknade njenom osnivaču i izvršnom direktoru Elon Musku, ako tržišna kapitalizacija Tesle bude održana u narednih pola godine. Naime, ukoliko tržišna kapitalizacija u prosjeku ostane iznad 100 milijardi USD tokom šestomjesečnog perioda, uključujući najmanje 30 uzastopnih dana, Elon Musk imat će mogućnost kupiti oko 1,69 miliona dionica po otprilike 350 USD – isplatu u iznosu većoj od 370 miliona USD poreza po trenutnoj cijeni dionica.
Forbes i Bloomberg procjenjuju trenutnu neto vrijednost Muska na oko 32 milijarde dolara, od čega su polovinu činili Teslini udjeli.
Tesline dionice počele su rasti u oktobru kada je kompanija izvijestila o neočekivanom profitu za treći kvartal nakon što je u prvoj polovini 2019. zabilježila gubitak od 1,1 milijarde dolara u trenutku kada se borila s proizvodnjom i isporukom Modela 3. Ranije, u septembru 2018., Musk se dogovorio da odstupi s mjesta predsjednika u nagodbi s Komisijom za vrijednosne papire nakon što ga je optužila da je obmanuo investitore tvrdnjom na Twitteru da je ‘osigurano finansiranje’ da tu kompaniju privedu privatnu, navodi New York Times.
Američka Agencija za sigurnost na autocesti također istražuje najmanje 14 sudara u kojima su učestvovala Tesla vozila u kojima se vjeruje da je sudjelovao Autopilot, njegov sistem pomoći vozaču.
Tesla je prošle godine uspio s teškom tranzicijom jer je povećao proizvodnju Modela 3, koji je činio više od 80 posto automobila koje je proizveo i isporučio u četvrtom kvartalu 2019. Ovaj mjesec Tesla je počeo isporučivati ​​automobile izgrađene u novoj fabrici u Šangaju. Kompanija planira da ove godine počne isporučivati ​​Model Y, sportsko vozilo za koje je Musk rekao da bi mogao postati najpopularniji model u ponudi kompanije.