Konaković: Tajkuni se bogate na račun preduzeća Rad

0
728
Konaković i Mandić: U preduzeću Rad se dešava ozbiljna i sistemska korupcija (Foto: Press KS)

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je danas na pres-konferenciji da će nakon što su otkrivene višemilionske štete načinjene Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Rad, ovaj slučaj biti predmet istrage Tužilaštva KS.
“Postoje privilegovani privrednici u Kantonu kojima se po posebnoj cijeni odvozi smeće. Grupa radnika iz Rada poslala je meni i premijeru Edinu Forti ove podatke. Riječ je o više subjekata i privrednika, dok radnici ovog preduzeća imaju niske plate”, istakao je Konaković.
Dodao je da hoteli koji su trenutno bili predmet provjere, kao što su to hoteli na Ilidži nanijeli štetu preduzeću Rad od 350 hiljada KM. Naveo je primjer da se hotelu Ilidža naplaćuje samo 885 KM, hotelu Hills 3.200 KM, dok se npr. SCC-u isporuči mjesečna faktura od 32 hiljade KM. Dakle, samo hotel Hills na godišnjem nivou ošteti preduzeće Rad za 200 hiljada KM, a hotel Terma sa oko 250 hiljada KM, rekao je Konaković.
“U preduzeću Rad se dešava ozbiljna i sistemska korupcija. Ovo je potvrda naših najava od ranije, a nakon Rad-a, isto ćemo uraditi i u Vodovodu i kanalizaciji, koji će uskoro dobiti novi menadžment”, rekao je Konaković.
Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić je rekao da se stanje u KJKP Rad mora mijenjati.
“Zbog toga smo i odlučili organizovati ovu konferenciju. Moramo poboljšati stanje u ovom preduzeću, jer ono je vlasništvo naših građana”, kazao je Mandić.
Naveo je da su se u javnosti pojavile špekulacije o zatvaranju pojedinih dijelova kompanije, što je demantirao.
“Neće biti otpuštanja ni zatvaranja određenih dijelova preduzeća niti smanjivanja plaća. Dao sam i obećanje radnicima da ćemo im povećati plaće. Apsurd je da su cijene komunalnih usluga zadnji put korigovane 1997. godine i pisane su na pisaćoj mašini”, dodao je Mandić.
Potcrtao je i kako su u većini preduzeća ljudi zaboravili šta je njihova misija, a to je, da je Skupština KS njihov vlasnik.
Resorno ministarstvo će, kako je najavio, raditi na poboljšanju uslova rada i usluga u preduzeću Rad, povećanju plata radnicima, kao i na nabavci nove opreme.