Konferencija Reconnect okupila online putem dijasporu iz cijelog svijeta

0
476
Peta poslovna konferencija dijaspore 'Reconnect' je realizirana online iz Sarajeva

Peta poslovna konferencija dijaspore ‘Reconnect’, koju je realizirao program Restarta u okviru Udruženja bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva, uz podršku USAID Diaspora Invest Activity, ove godine je realizirana online uz potporu iz studija u Sarajevu, omogućivši učešće preko 100 ljudi sa svih strana svijeta, te njihovo uključivanja u diskusije i virtuelne sastanke s potencijalnim partnerima.
U svom video obraćanju, direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Nancy Eslick ohrabrila je ulagače iz dijaspore da dijele svoje ideje, ali i dobre prakse, prijeko potrebne za očuvanje radnih mjesta i ekonomije naše zemlje.
“Tema ovogodišnjeg Reconnecta je zaista i ključna tema 2020. godine za mnoge industrije, organizacije i zajednice, jer je ‘prevladavanje neizvjesnosti’ izazov s kojim se suočavaju gotovo svi, kako poduzetnici, tako i radnici, mladi, državni službenici. Nadamo se da će vam vaše učešće pomoći u stvaranju važnih veza i rješavanju nekih dilema, pitanja i nesigurnosti koje neki od vas mogu imati o potencijalnim poslovnim mogućnostima ili partnerstvima u BiH”, poručila je Eslick.
Ona je dodala da će USAID nastaviti podržavati ulaganja dijaspore BiH.
Tokom proteklih godina projekt ‘Diaspora Invest’ pružio je podršku više od 100 kompanija osnovanih iz dijaspore na području cijele BiH. Stvoreno je više od 350 radnih mjesta, a vrijednost ulaganja u te potpomognute firme iznosi nešto više od 15 miliona američkih dolara.
“Također, želim najaviti, s obzirom da je jedno od fokusnih područja ovogodišnjeg Reconnecta turizam, nadolazeći projekat USAID-a koji će biti fokusiran na pomoć oporavku i razvoju ovog važnog sektora ekonomije BiH. Konačno, potpuno sam uvjerena da bi prenošenjem najboljih praksi iz Evropske unije i prekomorskih tržišta ulaganja dijaspore mogla pomoći BiH u rješavanju trenutnih izazova, stvaranju zdravog poslovnog okruženja i privlačenju većih stranih ulaganja u zemlju”, zaključila je Eslick.
Istaknuti poduzetnici i istraživači iz dijaspore razgovarali su o e-trgovini, umjetnoj inteligenciji, novim šansama u pristupu razvoju turizmu, robotici, a sve koristeći nevjerovatne primjere kako su različite kompanije reagovale na pandemiju Covid-19 širom svijeta.
“Konferencija je okupila poznata imena iz ovih sektora, uključujući Richarda Bangsa, Aldena Bajgorića, Namika Hrle, Indira Osmića, Ester Žigon, Maju Hadžiselimović, Petea Bryanta, Randalla Puljeka-Shanka, Zlatana Bajrića i Sanjina Arifagića. Ponosni smo što smo uspjeli zaštititi naše učesnike, a sačuvati tradiciju okupljanja i nadamo se da ćemo doprinijeti traženju odgovora prijeko potrebnih ekonomiji BiH”, kazala je Emina Zahirović-Pintarić, predstavnica organizatora, te je pozvala sve zainteresirane članove dijaspore da iskoriste platformu Diaspora Invest za ponovno povezivanje sa svojom domovinom.