Konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX otvoren do 5. aprila

0
498
I ovogodišnju Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan 'Ideje koje grade život'

CEMEX i Odbor nagrade otvorili su konkurs za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanja za izuzetna građevinska i arhitektonska postignuća.
Ovogodišnji konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX bit će otvoren do 5. aprila, nakon čega će Odbor nagrade u junu dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Učestvovati mogu svi arhitekti i građevinari s projektima koji su završeni tokom 2018. i 2019. godine. Pravo na učešće imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovih proizvoda.
Stavke koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost te ostalo.
Nagrade se dodjeljuju u četiri glavne kategorije: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine i Zajednički prostori. Osim toga, dodjeljuju se i četiri posebna priznanja za održivu gradnju, inovacije u graditeljstvu, univerzalnu pristupačnost i društvenu vrijednost.
Članovi Odbora nagrade su uvaženi stručnjaci koji će svojim znanjem i iskustvom, a na temelju zadanih kriterijuma, ocjenjivati prijavljene projekte. Odbor nagrade čine doc. dr. Gordana Broćeta, prodekanica za naučno istraživački rad s Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr. sc. Mladen Glibić, profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, te poznati arhitekt Hasan Ćemalović.
I ovogodišnju Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan ‘Ideje koje grade život’. Kompanija prepoznaje one radove koji počinju kao obične ideje, a završavaju kao građevinski projekti koji daju vrijednost krajnjim korisnicima. Takmičenje nastoji podstaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti.
Pobjednički projekti predstavljat će uspjehe arhitekture i graditeljstva Bosne i Hercegovine na priznatom međunarodnom takmičenju, globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) koja će se krajem godine održati u Meksiku.
Detaljnije podatke o konkursu za Graditeljsku nagradu CEMEX možete pogledati na ovom linku: www.cemex.hr/graditeljska-nagrada-cemex.