Konzum dogovorio sa kompanijom Esof značajan plasman domaćeg voća i povrća

0
505
U plastenicima Esofa proizvodi se i poznata paprika nazvana 'Kalifornijsko čudo'

Sa ciljem dugoročnog unapređenja saradnje i pružanja podrške domaćoj proizvodnji predstavnici Konzuma realizovali su posjetu kompaniji Esof vodećem domaćem proizvođaču plasteničke proizvodnje u Bosni i Hercegovini.
Kompanija Esof smještena je u Donjem Vakufu, a u neposrednoj blizini ovog grada na području Kopčića i Kamenjače kao i u okolini Tešnja smješteni su savremeno uređeni plastenici na 25 hektara obradive zemlje. Njihov najpoznatiji proizvod je paprika ‘Kalifornijsko čudo’ koju u narodu često zovu trikolor paprika zbog intenzivne zelene, crvene i žute boja, a proizvodnja obuhvata i papriku rogu, papriku baburu, paradajz, cherry paradajz,tikvu, malinu i borovnicu.
Značajnim količinama pomenutog domaćeg izuzetno kvalitetnog voća i povrća Esof od prošle godine snabdijeva Konzum prodavnice širom BiH.
“Zadovoljstvo mi je istači da smo u ovoj godini značajno unaprijedili saradnju sa Esofom te su na policama Konzuma dostupne značajno veće količine voća i povrća koje dospijeva na području Donjeg Vakufa i Tešnja. Velika je prednost jer se radi o voću i povrću iz domaćih plastenika, što omogućava da kupcima ponudimo svježe proizvode”, izjavio je Željko Bradarić, rukovoditelj Službe nabave voće i povrća u Konzumu.
Osim što je Esof voće i povrće dostupno u Konzum prodavnicama, značajne količine se izvoze na tržište Njemačke, Austrije, Francuske, Srbije i Hrvatske, a dostupno je u poznatim maloprodajnim lancima Lidl, Aldi, Edeka i V Markt što je još jedan značajan pokazatelj da se radi o izuzetno kvalitetnim proizvodima.
Prethodnih dana Konzumovi kupci u prodavnici u BBI centru u Sarajevu imali su priliku degustirati ukusne specijalitete od Esof domaćeg povrća pripremljene stručnim rukama profesionalnog kuhara Hamida Kujrakovića.
Trenutno Esof zapošljava 70 radnika, te sarađuje sa više od 500 kooperanata.
“Zadovoljni smo saradnjom sa Konzumom te smatramo da je navedeni pristup izrazito bitan kako bismo omogućili potrošačima BiH najkvalitetnije domaće voće i povrće”, kaže Enver Avdić, direktor kompanije Esof.
U sklopu Konzumove dugoročne inicijative za podršku domaćoj proizvodnji pod sloganom ‘Kupujmo domaće jer domaće se voli jače’ Konzum će nastaviti i dalje pružati podršku domaćim proizvođačima te uključiti i nove proizvođače u svoj otkupni lanac. Do kraja godine Konzum planira otkupiti više od 10.000 tona voća i povrća od domaćih proizvođača.