Svjetski dan turizma obilježen početkom nove faze projekta Via Dinarica

0
241
Prvi sastanak projektnog odbora je organiziran na dan Svjetskog dana turizma

Danas, na dan proslave Svjetskog dana turizma, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) s ponosom objavljuje početak nove faze Via Dinarica projekta održavanjem prvog sastanka Projektnog odbora.
Projekt ‘Održivi turizam za zeleni rast duž staza Via Dinarice u BiH’ ima za cilj daljnje promoviranje destinacije na svjetskoj turističkoj mapi, ističući održive pristupe zasnovane na prirodi, rodno odgovornom zelenom razvoju, novim tehnologijama i inovacijama kao ključnim stupovima budućnosti turizma u Bosni i Hercegovini.
Via Dinarica inicijativa ima ključnu ulogu u promociji bogate kulturne i prirodne baštine BiH. Nova faza projekta teži podržati ključne dionike u razvoju i rastu sektora turizma duž Via Dinarica staza, promovirajući održive prakse u turizmu diljem regije.

Čarobni foto insert sa Čvrsnice

Kao i u prethodnoj fazi projekta glavni donator projekta je Italijanska agencija za razvojnu suradnju (AICS) uz podršku Ambasade Italije u BiH, dok su glavni partneri projekta Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske. Predstavnici ovih tijela i organizacija čine Projektni odbor, odnosno glavno upravljačko tijelo projekta.
Prvi sastanak projektnog odbora je organiziran na dan Svjetskog dana turizma čime se želi doprinijeti proslavi tog dana u Bosni i Hercegovini u kojoj je turizam važan privredni sektor. Stoga su prisutni imali priliku pretpremijerno pogledati televizijsku emisiju, koja prikazuje održavanje prve Studentske lige Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za BiH, a koja je istog dana emitirana na javnim radiotelevizijskim servisima u BiH. Ova liga, organizirana je u sklopu UNDP-ovog projekta BRIDGE, koji kao svoju okosnicu koristi Via Dinarica staze. Inicijativa Studentske lige UNWTO-a svjedoči o transformacijskom potencijalu projekata poput Via Dinarice u poticanju razvoja održivog turizma i angažmana mladih u tom procesu.
Kroz ove zajedničke napore i buduće inicijative, nova faza projekta Via Dinarica teži, ne samo podići profil BiH kao globalne turističke destinacije s posebno razvijenim avanturističkim turizmom, već i postaviti sjajan primjer zelenih, održivih i odgovornih praksi u turizmu koje će svijetu poslužiti kao uzor.