Koridor 5c: U toku pripremni radovi za izgradnju poddionice Poprikuše – Nemila

0
716
Poddionica Poprikuše – Nemila, dužine 5,5 km, dio je dionice Doboj jug – Zenica sjever

Poddionica Poprikuše – Nemila, koja je dio dionice Doboj jug – Zenica sjever, ukupne je dužine 5,5 kilometara i značajniji objekti na poddionici su tunel Golubinja, mostovi Golubinja 1 i Bosna, te vijadukti Golubinja 2 i Kovanići.
Specifično za ovu poddionicu je da će se u sklopu nje izgraditi Centar za kontrolu prometa i petlja Poprikuše s naplatnim mjestom i odmorištem.
“Dionica Poprikuše – Nemila je karakteristična po tome što smo ili u zraku ili u zemlji, odnosno imamo tunel koji je dužine 3650 m i pet vijadukta odnosno mostova preko rijeke Bosne i magistralne ceste M17. Trenutno izvodimo pripremne radove na osiguranju predusjeka ulazne i izlazne strane tunela kao i na pristupnim cestama na južnoj strani dionice. Osim ovih radova na osiguranju portala izvode se i radovi na obezbjeđenju pristupa južnom dijelu dionice odnosno izgradnji pristupnog mosta u Kovanićima. Ostali radovi koji su u toku su pripremni radovi na izgradnji stubnih mjesta i upornjaka mosta Bosna I”, kazao je Reuf Kadrić, šef projekta na poddionici Poprikuše – Nemila.
Na poddionici Poprikuše – Nemila primjenjuje se model ugovora FIDIC Žuta knjiga gdje izvođač radi i projektnu dokumentaciju i izvodi radove. Izvođač radova je Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret. Nadzor nad izvođenjem radova vrši IRD Engineering. Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice i usluge nadzora nad izgradnjom je 182 miliona eura bez PDV-a.
Izgradnja ove dionice finansira se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj u visini od 70 miliona eura, Evropske investicijske banke u visini od 90 miliona eura, te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 milion eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan, navode iz JP Autoceste FBiH.