Korona pomjerila održavanje SorS 2020. u Sarajevu za oktobar

0
756
Susret re/osiguravača u Sarajevu okuplja brojne sudionike iz regiona i Evrope (Foto: Profitiraj.ba arhiva)

Novi rizici, proizvodi i štete uvjetovani razvojem modernog osiguranja – globalno i regionalno je glavna tema ovogodišnjeg 31. Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS), konferencije koja će se u glavnom gradu BiH održati od 30.9. do 2.10. 2020. godine, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba.
Ovaj termin održavanja konferencije pomjeren je zbog globalne pandemije koronavirusa (Covid-19), iako se po tradiciji SorS održavao u junu svake godine i po prvobitnim planovima organizatora trebao je da se u Sarajevu održi od 10. do 12. juna 2020.
Glavna tema konferencije zasigurno će biti aktualizovana uticajem pandemije virusa Covid-19 te posljedicama po globalnu ekonomiju, uključujući i industriju osiguranja.
Takođe, učesnicima SorS-a bit će predstavljeno i stanje u sektoru osiguranja u zemljama regiona, a predstavnici udruženja društava za osiguranje i regulatornih agencija će razmijeniti mišljenje o situaciji u osiguranju i tokom posebne panel diskusije.
Organizator konferencije je asocijacija društava za osiguranje SorS čiji Upravni odbor čine predstavnici osiguravatelja i reosiguravatelja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Predsjednik Skupštine Udruženja SorS je Marko Jazbec, predsjednik Uprave Sava Re, a generalni sekretar je Zlatan Filipović, direktor Bosna Reosiguranja.
Podsjetimo, prvi Susret osiguravača i reosiguravača je održan 1980. godine u Splitu, da bi već od sljedeće godine, uz isti naziv, susret održan u Sarajevu, gdje je održavan sve do 1990. godine, da bi nakon rata SorS ponovo pokrenut od 2000. godine. Uz udruženje SorS, organizator i medijski pokrovitelj SorS-a je zagrebačka firma Tectus, odnosno časopis Svijet osiguranja.