Korona uzdrmala i svjetske proizvođače zlata

0
635
Otežan prevoz sirovina iz nalazišta do fabrika za čišćenje i izdvajanje čistog zlata

Redukovanje avio-saobraćaja zbog pandemije virusa korona nanijelo je ozbiljan udarac svjetskim proizvođačima zlata. Kompanije nisu u mogućnosti da prevezu sirovine iz nalazišta do fabrika za čišćenje i izdvajanje čistog zlata, navodi Bloomberg.
“Metal se obično prevozi redovnim letovima. Međutim, od pojave pandemije prinuđeni smo da tražimo alternativne načine za isporuku sirovina fabrikama za obradu zlata širom svijeta”, rekao je generalni direktor najveće kompanije za proizvodnju zlata Newmont Mining, Tom Palmer.
On navodi da je kompanija prinuđena da iznajmljuje avione zajedno sa drugim proizvođačima kako bi prevezli teret. Situacija se zakomplikovala jer su fabrike za preradu zlata u SAD i Evropi počele da uvode karantin zbog virusa korona.
Kompanija Newmont Mining, koja sarađuje sa fabrikama u Švicarskoj, morala je preusmjeriti sirovine u australijsku kovnicu u Pertu, koja ima sopstvene fabrike za preradu metala.
Australijska strana se složila da primi metal, i sada očekuju sirovine Newmont Mining-a iz Perua, Surinama i Gane, prenosi Sputnjik.
Cijene zlata, koje investitori tradicionalno doživljavaju kao najsigurnije sredstvo za ulaganje, rastu usljed ekonomske krize, izazvane virusom korona. Na Čikaškoj berzi cijena zlata 14. aprila dostigla je nivo iz 2012. godine – 1.785 dolara po unci.