U regionu 20% turističkih agencija i tur operatera prestalo sa radom zbog pandemije

0
901
Majlinda Bregu: U regionu je zaposleno milion muškaraca više nego žena

Zbog pandemije koronavirusa skoro polovina turističkih agencija i tur operatera u regionu počela je rezati troškove i otpuštati radnike, kazala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.
“Jedno od pet rezervisanih putovanja na zapadni Balkan planiranih u 2020. godini je otkazano. I to ovu situaciju čini izuzetno teškom, jer znamo da turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2 posto, dok je 11,4 posto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja, što znači da će pad zaposlenosti u ovom sektoru uskoro postati činjenica”, kazala je Bregu povodom Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina koji obilježava sektor turizma.
Projekat razvoja i promocije turizma, koji provodi Vijeće za regionalnu saradnju a finansira Evropska unija, provelo je istraživanje turističkih agencija i tur operatera sa zapadnog Balkana, a preliminarni rezultati pokazuju da je 42 posto turističkih agencija i tur operatera već počelo s rezanjem troškova i otpustilo dio radnika. Oko 20 posto njih je već prestalo sa radom, dok 41 posto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri mjeseca, saopćili su iz RCC-a, prenosi agencija Fena.
Naglasili su kako 72 posto agencija i operatera u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada kako bi nastavili sa radom jednom kada se okonča blokada uzrokovana širenjem virusa Covid-19.
Iz RCC-a ističu kako je uticaj pandemije koronavirusa ogroman u svijetu, a da Svjetska turistička organizacija procjenjuje da bi međunarodni dolasci širom svijeta mogli opasti za 20, pa čak i 30 posto u 2020. godini, što znači da bi sektor mogao ‘izgubiti’ oko 7 godina svog rasta, s obzirom, kako navode, da na evropskom nivou mjesečno gubi jednu milijardu.
“Možemo apelovati da se sada svi ujedinimo u jedinstven front kako bi ograničili nezapamćene gubitke prihoda od turizma. Hajde da počnemo s reklamiranjem i promocijom novih ideja za spas sektora”, poručila je Bregu.