Kreće izgradnja brze ceste Nević Polje – Vitez, investicija oko 75 miliona KM

0
382
Premijer Novalić obišao radove na dionici brze ceste Nević Polje-Vitez, završetak radova za 20 mjeseci

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obišao je danas gradilište dionice brze ceste Nević Polje – Vitez, povodom početka glavnih radova na izgradnji te trase dužine oko 4,9 kilometara. Riječ je o dijelu brze ceste Lašva – Travnik – Jajce. Ovim se pokreće gradnja brzih cesta u FBiH.
Za izgradnju dionice od petlje Nević Polje do petlje Vitez (izlaz iz Poslovne zone), namjenskim sredstvima iz Budžeta Federacije BiH izdvojeno je 74,9 miliona KM sa PDV-om. Rok za završetak radova je 20 mjeseci.
Inače, ovo je peti LOT buduće brze ceste Lašva – Nević Polje u ukupnoj dužini od 24,3 kilometra, koja je Odlukom Vlade FBiH proglašena cestom od javnog interesa. Ostala četiri LOT-a čine dionice Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu – petlja Vitez izlaz iz Poslovne zone).
Za eksproprijaciju na prvom, drugom, trećem i petom LOT-u zaduženo je JP Autoceste FBiH, a na četvrtom JP Ceste FBiH.
Premijer Novalić je izjavio da je vrlo zadovoljan što je pet godina nakon što je osiguran novac konačno započet projekt koji će rasteretiti najprometnije čvorište u BiH kojim prođe 18.000 vozila dnevno.
“Ovo je brza cesta od Lašve prema Travniku koja će biti nastavljena prema Jajcu i predstavlja prvo izlaženje iz Koridora 5C koji prolazi dolinom Bosne i Neretve”, rekao je Novalić.
Dodao je da će Vlada FBiH ubuduće poboljšavati putnu infrastrukturu u regijama poput centralne Bosne, Krajine, zapadne Hercegovine i tuzlanske regije.
“Pritisak stanovništva koje živi izvan zone Koridora 5C je bio vrlo veliki i mi se odazivamo na to i počinjemo graditi periferne brze ceste”, naveo je premijer Novalić.
Šef Projekta iz JP Autoceste FBiH Edin Honić precizirao je da je na toj dionici planirana izgradnja četiri mosta i jednog vijadukta, te izmještanje korita rijeke Lašve, što dionicu čini vrlo zahtjevnom.
Voditelj radova kod izvođača kompanije Hering Tomislav Ivanković pojasnio je da je sa organizacijske strane riječ o vrlo komplikovanoj dionici ne kojoj će biti sedam objekata, uključuje različite vrste temeljenja, kao i izmiješajte korita rijeke u dužini od pet kilometara.
Krajem aprila ove godine JP Autoceste FBiH i građevinska kompanija Hering iz Širokog Brijega, koja je izvođač radova, potpisali su ugovor kojim je omogućen početak izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje. Nakon toga su radnici Heringa završili pripremne radove, koji su obuhvatili preventivna arheološka istraživanja, dodatna istražna bušenja, čišćenje terena, uklanjanje objekata, sječu šume, izmještanje instalacija i izradu pristupnih puteva, čime su stvoreni uslovi za početak glavnih radova.
U konačnici, brza cesta Lašva – Travnik – Jajce će značajno skratiti vrijeme putovanja, te poboljšati sigurnost učesnika u saobraćaju, jer se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi.
JP Autoceste FBiH planiraju u nastavku izgradnje brze ceste povezati zapadni dio BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu preko Ključa i Jajca, sa centralnim dijelom na Koridoru 5c i dalje sa istočnim dijelom zemlje.