Kreditni poticaji za malu privredu u Federaciji BiH

0
608
Ministar Zukić i predsjednik uprave RB FBiH Fejzić potpisali Ugovor o komisijskim poslovima

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i predsjednik uprave Razvojne banke Federacije BiH (RBFBiH ) Semir Fejzić potpisali su u Mostaru Ugovor o komisijskim poslovima.
Ovaj ugovor predstavlja nastavak uspješne saradnje Federalnog ministarstva i RBFBiH na realizaciji programa ‘Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta’ subjektima male privrede u Federaciji BiH.
Na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, za ovaj program je iz Budžeta Federacije BiH u proteklih 12 godina izdvojeno i na depozitni račun otvoren kod RBFBiH ukupno uplaćeno 25.648.465 KM. Sredstva su angažirana na revolving osnovi, te do 30.6.2020. godine realizirana 202 kredita za subjekte male privrede u Federaciji BiH u ukupnom iznosu od 41.915.699,39 KM, a postotak naplativosti kredita je 98,15 posto.
Rok povrata ovih kredita je 84 mjeseca uz grace period od maksimalno 24 mjeseca, te uz kamatnu stopu od jedan posto. Ovisno od veličine firme, iznosi pojedinačnih kredita se kreću od 20.000 KM do 500.000 KM.
U novonastaloj situaciji uzrokovanom pandemijom koronavirusa, Federalno ministarstvo je, svjesno negativnih ekonomskih posljedica, svim korisnicima komisijskih kredita reliziranih putem RBFBiH, omogućilo moratorij u trajanju do maksimalno šest mjeseci, odnosno reprogramiranje kreditnih obaveza unutar prvobitno ugovorenih rokova otplate, kao i mogućnost produženja krajnjeg roka do maksimalno šest mjeseci.
Dodijeljena sredstva po posljednjem javnom natječaju za izbor potencijalnih korisnika programa ‘Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta’ u 2020. godini iznose 4,64 miliona KM za 22 firme, što je značajan iznos ulaganja i investicija u privredu Federacije BiH u trenutnim okolnostima.
Potpisnici su javno pozvali sve zainteresirane subjekte male privrede, koji planiraju poslovne investicije, da prate obavijesti na internetskoj stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i prijave se na javni natječaj koji će uskoro biti objavljen, saopćeno je iz ovog ministarstva.