Kremlj otkupljuje udio ruske centralne banke u Sberbanci

0
569
Banka Rusije u Sberbanci još od 1991. godine drži 50 posto plus jednu dionicu

Ruska vlada pronašla je način kako da ojača državni udjel u najvećoj ruskoj banci Sberbank, a pri tome okonča nezgodna pitanja oko sukoba interesa centralne banke.
Kako navodi Reuters, Kremlj je odlučio da iskoristi novac koji leži u državnom investicijskom fondu kojim će otkupiti udjel Banke Rusije u Sberbanci. Time će se okončati višegodišnja polemika zašto je centralna ruska banka u vlasništvu najveće banke u zemlji te može li u takvim okolnostima osigurati vjerodostojnu reviziju. O otkupu tog udjela na najvišem političkom nivou u Rusiji razgovara se od kraja prošle godine, navodi Reuters.
Ministarstvo finansija Rusije kontrolira državni investicijski fond u koji se slijevaju prihodi od prodaje nafte i plina, a nakon godina akumulacije, vrijednost fonda dosegla je nivo pri kojem su moguće i značajne investicije.
U fondu je pohranjeno više od 125,6 milijardi dolara, odnosno 7 posto vrijednosti ruskoge ekonomije. “Odluka o prodaji udjela uklonit će problem potencijalnog sukoba interesa”, izjavio je ministar finansija Anton Siluanov u saopćenju objavljenom u utorak, prenosi Poslovni.hr.
Banka Rusije u Sberbanci još od 1991. godine drži 50 posto plus jednu dionicu, a državni fond će taj udjel otkupiti po ‘tržišnoj cijeni’.
Što u ministarstvu smatraju tržišnom cijenom nije jasno, kao ni vrijeme kada će udjel biti otkupljen. Dva Reutersova izvora bliska transakciji otkrivaju da država procjenjuje vrijednost tog udjela na 2,45 biliona rubalja, odnosno 39 milijardi dolara. To je bitno niže od berzovne cijene od 2,8 biliona rubalja, prema podacima Refinitiva.
Banka Rusije zadržala bi 700 miliona rubalja od prodaje, čime bi pokrila dio troškova zbog spašavanja tri banke 2017. godine. U budžet bi se vratilo 1,25 biliona rubalja.