Krišto u Davosu: Fokusirajmo se na ono što nas ujedinjuje

0
288
Krišto u Davosu učestvovala na posebnoj sesiji 'Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu'

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u svom obraćanju na Svjetskom ekonomskom orumu (WEF) u Davosu, kao i tokom posebne sesije ‘Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu’, istaknula je da Bosna i Hercegovina kao odgovor na globalnu krizu bira suradnju i otvorenost.
Krišto je istaknula da će novi saziv Vijeća ministara BiH raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju suradnje s Evropskom unijom.
“Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli“, poručila je Krišto i dodala da BiH ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna evropska društva.
Osvrnula se na globalne izazove s kojima se društva danas suočavaju te dodala da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusije na društva Zapadnog Balkana, posebice ako se suradnja i integracija zamjenjuju konfliktom.
Prema njezinim riječima, aktualna kriza mora se pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija.
“Dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo zamijenili zastarjele tehnologije i infrastrukture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi te okoliša. Tu vidim priliku još tješnje suradnje zemalja Zapadnog Balkana“, istaknula je Krišto.
Kao adekvatan odgovor na trenutnu društvenu krizu povjerenja i solidarnosti u državama Zapadnog Balkana Krišto je izdvojila bolju suradnju s Evropskom unijom i njezinim institucijama. Naglasila je da Bosna i Hercegovina, a i Zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku EU više nego ikada.