Kroz Forum TIS do uređenijeg i konkurentnijeg regionalnog tržišta

0
1199
Jedan od ciljeva konferencije je i promocija ideje o osnivanju neformalnog regionalnog centra za istraživanje

U organizaciji Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku – TIS danas je u hotelu Holiday u Sarajevu svečano otvorena Međunarodna konferencija ‘Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija’.
Forum TIS kao neformalna regionalna mreža promovisan je u aprilu 2017., a ova konferencija predstavlja nastavak uspješne saradnje partnera koji su u novembru prošlegodine organizovali Međunarodnu konferenciju o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja.
“Raduje nas činjenica što je prepoznat značaj Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku kao platforme za nastavak razvoja regionalne saradnje, razmjene ideja, analiza, podataka i promocije zajedničkih aktivnosti iz oblasti biznisa, statistike, investicija, istraživanja i razvoja“, istakli su organizatori.
Na međunarodnoj konferenciji ‘Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija’ prisustvuju ambasadori i predstavnici ambasada u BiH, načelnici općina, predstavnici privrednih i vanjskotrgovinskih komora, berzi, institucija za investicije, unverziteta, međunarodnih organizacija, kompanija, kao i drugih vladinih i nevladinih organizacija.
Jedan od ciljeva konferencije je i promocija ideje o osnivanju neformalnog regionalnog centra za istraživanje, razvoj i projekte koji bi okupljao partnere iz regije i šire, a sve za razvoj i unapređenje tržišta, te implementacije razvojnih projekata finansiranih sredstvima EU i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora sa željom ostvarivanja održivih razvojnih učinaka u regiji.
Nakon svečanog dijela konferencija će imati dva panela: panel statistika/istraživanje i razvoj i panel tržište/investicije, a gostima će se obratiti više od 20 govornika.
“Učesnici imaju priliku da kroz panele dobiju kvalitetne podatke i analize o investicijama, industrijskom razvoju, regionalnoj trgovinskoj razmjeni roba i usluga, prometu kapitala, tržištu rada i drugim ekonomsko-socijalnim pokazateljima i na taj način se upoznaju sa najnovijim poslovnim trendovima u regiji, efikasnim načinima poslovanja, modernim alatima za planiranje, statističkim podacima, kao i ekonomsko-socijalnim analizama. Naš zajednički interes i cilj je uređeno i konkurentno regionalno tržište koje kao integrisano ekonomsko područje ima veliki potencijal“, dodali su organizatori.
Za sutra je planirana ‘Edukacija o uslovima poslovanja i investiranja u BiH i regionu’ koja će biti po pozivu i to zatvorenog tipa, a koja će sadržavati predstavljanje metoda za uspješan razvoj poslovanja i interesovanja u BiH i regionu, savjete za povećanje efikasnosti poslovanja i jedinstvenu priliku učesnicima da ostvare kontakte sa profesionalcima iz različitih oblasti.
Više informacija o Regionalnom forumu za tržište, investicije i statistiku – TIS vidjeti na web portalu www.forumtis.net.