KS: Naredne sedmice bit će raspisan javni poziv firmama za isplatu dijela plata zaposlenim

0
557
U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo zvanično je uspostavljena Direkcija za turizam

Javni poziv poslovnim subjektima sa područja Kantona Sarajevo za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate uposlenima, za mjesece juni i juli, i to prema podacima za nivo Federacije BiH, bit će raspisan početkom naredne sedmice, potvrdili su iz Ministarstva privrede KS.
Javni poziv će biti objavljen na web stranici ovog ministarstva.
Ovo je jedna od kratkoročnih mjera Vlade KS za pomoć privrednim djelatnostima, čije je poslovanje ugroženo pandemijom koronavirusa. Produženje implementacije ove mjere za navedene mjesece omogućeno je nedavnim dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, tzv. Korona zakona.
Iz ovog zakona je proizašla i obaveza Vlade da donese odgovarajuće akte na osnovu kojih će biti implementirana ova mjera pomoći privredi, prije objave javnog poziva.
Radi se o Odluci o usvajanju Izmjena i dopuna Programa kratkoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo, kao i o Uredbi o postupku finansiranja dijela minimalne mjesečne neto plaće, koje je donijela Vlada KS.
Sredstva u iznosu od osam miliona KM za finansiranje dijela plata za navedene mjesece, kako je naveo ministar Jasmin Halebić, osigurana su iz transfera Međunarodnog monetarnog fonda, koji je ranije dodijeljen Kantonu Sarajevo.