KS: Objavljeni javni pozivi za zapošljavanje u IT i BPO industriji, prilika za 128 novih radnih mjesta

0
440
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo za realizaciju programa podrške zapošljavanju u IT i BPO industriji, koja predstavlja pružanje administrativnih usluga na daljinu, izdvaja 1,2 miliona KM.
Danas su na internet stranici Ministarstva objavljeni javni pozivi, koji su u odnosu na prethodnu godinu dodatno poboljšani i predviđaju edukaciju i zapošljavanje većeg broja nezaposlenih registrovanih u Zavodu za zapošljavanje KS.
Javni poziv za realizaciju programa ‘Poticaj za unapređenje IT poduzetništva u svrhu zapošljavanja’ podrazumijeva princip ‘educiraj i zaposli’ u oblasti IT industrije, pri čemu omogućava kompanijama edukaciju i zapošljavanje do 10 osoba na period od jedne godine.
Drugi javni poziv odnosi se na zapošljavanje u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije, odnosno u BPO industriji. I on će se realizirati po principu ‘educiraj i zaposli’. Po ovom javnom pozivu jedna kompanija može ostvariti pravo na maksimalan iznos od 56.000 KM poticajnih sredstava za osam novozaposenih, u trajanju od jedne godine.
“Povećali smo iznos sredstava u odnosu na prošlu godinu i ove godine implementacijom ova dva javna poziva očekujemo zapošljavanje većeg broja nezaposlenih u ove dvije industrije. Prošle godine za IT industriju izdvojili smo 700.000, a ove godine milion maraka, odnosno maksimalno 100 hiljada za deset zaposlenih u jednoj kompaniji. U oblasti BPO inudstrije povećali smo i ukupni iznos i iznos pojedinačno po kompaniji, tako da jedna kompanija sada može ostvariti podršku u zapošljavanju do 56.000, u odnosu na 35.000 u 2021. godini, odnosno po sedam hiljada za svakog novozaposlenog”, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.
Javni pozivi bit će objavljeni u Službenim novinama Kantona Sarajevo u četvrtak, 21. jula, i bit će otvoreni narednih 30 dana. Prijave se podnose u šalter sali, u prizemlju zgrade Kantona Sarajevo ili poštom, a javni pozivi s pratećom dokumentacijom dostupni su na web stranici Ministarstva na linkovima:
https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/javni-poziv-za-it-2022
https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/javni-poziv-za-poticaj-za-unapredenje-preduzetnistva-u-domenu-pruzanja