KS: Usvojena tri važna zakona iz oblasti saobraćaja, uvode se mnoge novine

Zakonom je predviđeno i osnivanje javnog preduzeća Ceste Kantona Sarajevo

0
431
Ministar Šteta: Sada imamo jasne zakonske odredbe koje se tiču cesta i javnog prevoza putnika

Skupština Kantona Sarajevo je danas usvojila Zakon o cestama KS, Zakon o javnom prijevozu putnika u KS i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na području KS.
“Zakonska rješenja koje smo pripremali i koja su danas podržali zastupnici izuzetno su bitna i značajno će doprinijeti razvoju saobraćaja u našem kantonu. Prvi put imamo jasne zakonske odredbe koje se tiču cesta i javnog prevoza putnika”, rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.
Kada je riječ o Zakonu o cestama, njime se uređuje kategorizacija javnih cesta, koja od 2018. nije postojala, kao i upravljanje cestama. Zakonom je predviđeno i osnivanje javnog preduzeća Ceste Kantona Sarajevo.
Zakonom o javnom prevozu putnika, prvi put nakon deset godina, postojat će propis koji je donio nadležni organ. Ovim zakonom doći će i do organizacionih promjena u Ministarstvu saobraćaja, na način da će biti formirano tijelo koje će upravljati javnim prevozom.
Definisana je i mreža linija kao jedna od specifičnosti u odnosu na organizaciju javnog prevoza putnika u drugim dijelovima Federacije BiH. Također, definisani su postupci u slučaju neredovnog održavanja linija, obaveze operatera u slučaju odstupanja od registrovanog reda vožnje, te mogućnosti bržeg djelovanja za osiguranje prevoza u slučaju da neki od operatera ne ispunjavaju preuzetu obavezu održavanja linija.
Zakonom o uređenju saobraćaja, između ostalog, definirano je da je za uspostavu i održavanje svjetlosne saobraćajne signalizacije nadležno Ministarstvo, što nijednim važećim zakonom nije bilo propisano.
Današnjim usvajanjem ova tri zakona, Ministarstvo saobraćaja je u ovoj godini predložilo, a Skupština usvojila ukupno četiri zakona vezana za saobraćaj.