Kuvajtski razvojni fond sa 34 miliona eura kreditira dalju gradnju autoputa kod Zenice

0
957
Potpisan ugovor o izgradnji dionice autoputa Nemila - Donja Gračanica

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je sa zamjenikom direktora za operacije Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj Marwanom Al-Ghanemom ugovor o zajmu vrijednom oko 34 miliona eura za izgradnju autoceste na Koridoru 5c na dionici Nemila – Donja Gračanica.
Također, na ovoj ceremoniji u Sarajevu, direktor Autocesta Federacije BiH Adnan Terzić potpisao je projektni ugovor koji se odnosi na izgradnju dionice Nemila – Donja Gračanica.
Bevanda je izrazio zadovoljstvom potpisanim zajmom sa Kuvajtskim fondom za ekonomski razvoj istakavši da će tim kreditom biti finansirana dionica autoceste od Nemile do Donje Gračanice u dužini od 17,7 kilometara. Dodao je da je rok otplate zajma 20 godina, uključujući i pet godina grejs perioda, te da je kamatna stopa povoljna i iznosi dva posto godišnje.
Marwan Al-Ghanem je ovom prilikom podsjetio da je Kuvajtski fond u razvoj u BiH prisutan od 1997. godine te da je do sada odobrio pet kredita u ukupnom iznosu oko 124 miliona dolara, kao i dva granta za tehničku pomoć vrijedna oko 1,2 miliona dolara.
Direktor Autocesta Federacije BiH Adnan Terzić izrazivši zadovoljstvo današnjim potpisom ugovora kazao je neophodno što prije krenuti u realizaciju ovog projekta kako bi u cijelosti povezali dionicu od Žepča do Sarajeva.
Dionica autoceste Nemila – Donja Gračanica, duga 17,6 kilometra, podijeljena je na četiri poddionice i to Nemila – Vranduk, Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, te Vraca – Donja Gračanica.
Poddionica Nemila – Vranduk je duga 5,7 kilometara i predstavlja nastavak gradnje autoceste od Zeničke zaobilaznice prema sjeveru. Planirani rok za izgranju ove poddionice je 24 mjeseca.
Sredstva iz Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj će biti iskorištena za plaćanje radova i konsultantskih usluga nadzora nad izgradnjom poddionice autoceste Nemila – Vranduk.