Lactalis BH farmerima osigurao više od 1,3 miliona KM poticaja

0
172
Farmeri Ljubiša Gajić i Suad Mešić zadovoljni partnerskim odnosom s Lactalisom

Lactalis BH nastavlja posvećenost putu razvoja mljekarskog sektora u BiH. Krajem prošle godine investirali su čak 2,74 miliona KM u jedno od najvećih mljekarskih postrojenja u BiH, fabriku Inmer u Gradačcu, što je i dovelo do povećanja proizvodnih kapaciteta i većeg otkupa mlijeka od domaćih farmera.
“Briga za domaće farmere, stvaranje najkvalitetnije sirovine, briga za zaposlenike te ulaganje u moderne pogone koji čuvaju okoliš je bila suština poslovanja u 2020. godini i tim smjerom nastavljamo dalje“, naglašavaju u Lactalisu BH.
Mljekara Inmer, koja posluje u sklopu Lactalis Group, sarađuje s preko 1.500 lokalnih farmera, a samo u prošloj godini od njih je otkupila preko 45 miliona litara mlijeka.
“Saradnja s Lactalisom znači sigurnost. Čak ni prošle godine odvoz mlijeka nije obustavljen što znači redovna primanja. Ova podrška nam puno znači i planiram skoro povećanje proizvodnje mlijeka za 30%“, izjavio je Ljubiša Gajić, farmer iz Gornjeg Crnjelova koji godinama uspješno sarađuje s Lactalisom BH.
Osim sigurnog otkupa mlijeka, Lactalis BH farmere podržava i putem kreditiranja u vidu finansijskih sredstava i repromaterijala. Tako su u 2020.godini, veoma izazovnoj za privredu, farmerima osigurali više od 1,3 miliona KM poticaja za nabavke junica, obnovu farmi te repromaterijale za proljetnu i jesensku sjetvu.
Farmer Suad Mešić iz Donje Međeđe koristi zajmove koji su mu ključni za održavanje proizvodnje.
“Zadovoljni smo što nam Lactalis osigurava podršku i u finansijskom smislu jer ja sjetvu ne mogu platiti odmah, a ovako na rate je puno lakše i jednostavnije. Teško bi nam bilo da nemamo takav vid podrške“, kaže Mešić.
Rezultat ovog partnerskog odnosa je preko 60 različitih mljekarskih proizvoda u sklopu brendova Dukat, Domaće blago i Dar prirode koji su prepoznati kako na domaćem tako i na inostranim tržištima jer kupcima jamče sigurnost i kvalitetu.