Lagard: Digitalni euro nije zamjena za gotovinu, već dopuna

0
509
Euro bi 2026. mogao dobiti digitalnog 'dvojnika', stablecoin koji se razvija u ECB-u

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je u povodu 20. godišnjice eura da je ta valuta dio zajedničkog identiteta Evropljana i da najavljeni digitalni euro neće biti zamjena novčanicama.
“Digitalni euro neće zameniti gotovinu, već će biti dopuna gotovini”, istakla je Lagard.
ECB je prošle godine potvrdila da pokreće projekat digitalnog eura i da će se redizajnirati druga najčešće korišćena valuta nakon američkog dolara.
Digitalni euro biće elektronski novac koji će izdavati Eurosistem, odnosno ECB i nacionalne centralne banke, a bio bi dostupan svim građanima i preduzećima.
Prvog dana uvođenja eura, 2002. godine, u 12 država EU nacionalne valute zamijenjene su evropskom, a danas tu valutu upotrebljava više od 340 miliona građana EU u 19 zemalja.
Uvođenje eura u Hrvatskoj očekuje se 2023, Bugarska je najavila da se želi pridružiti godinu dana nakon Hrvatske, piše Seebiz. Rumunija je najavila da će započeti s pripremama za uvođenje eura, dok Češka, Poljska i Mađarska oklijevaju. U Švedskoj su 2003. godine građani na referendumu odbili ulazak u eurozonu.