KS: Povećanje novčanih poticaja za poljoprivrednu proizvodnju

0
541
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Odjeljenjenje za stručne poljoprivredne poslove Ministarstva privrede Kantona Sarajevo pripremilo je Prijedlog Odluke o visini iznosa novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokove za podnošenja zahtjeva za 2022. godinu, kojom su predviđena nova povećanja novčanih podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo.
U 2022. godini predviđeno je sedam miliona KM budžetskih sredstava za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 900.000 KM, a u odnosu na 2020. godinu 1,5 milion KM.
“Osim uvećanja sredstava namijenjenih za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, podnijeli smo inicijativu Vladi KS za otkup tržišnih viškova i u 2022. godini, kao i Prijedlog Odluke kojom je poljoprivrednim proizvođačima dozvoljeno da koriste sjeme i sadni materijal iz svoje reprodukcije, te da kao i prethodne godine ne moraju dostavljati fiskalne račune kao dokaz da su kupili deklarisano sjeme, sadni materijal i i mineralna đubriva, a što je bio jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na podsticaj”, istakao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, navodeći da su se kod donošenja ove odluke vodili poskupljenjima repromaterijala za sadnju.
Delić je istakao i da su povećani iznosi podsticajnih sredstava za najkonkurentnije proizvodnje.
“Značajno smo povećali iznose podsticajnih sredstava i za kupovinu priplodnih junica tako da je u ovoj godini planirano da se ona sufinansira s 40 posto, što je uvećanje u odnosu na 2021. godinu za 10 posto”, rekao je Delić.