Zapošljavanje osoba s invaliditetom: Kampanja ‘5 do 12’

0
437
U sklopu projekta POWER kampanja za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Zahvaljujući potpori Evropske unije, Caritas BiH s partnerskim organizacijama realizira kampanju pod nazivom ‘5 do 12’ (pet do dvanaest) koja će trajati od 7. do 30. aprila 2020. godine, a ima za cilj podići svijest javnosti o pravu osoba s invaliditetom na rad i zapošljavanje.
Kampanja će se sprovoditi u sklopu projekta POWER koji za cilj ima pružiti nove mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osobama s invaliditetom.
Istraživanje o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom (OSI) koje je realizirano u sklopu projekta POWER pokazuje da unatoč postojećim usvojenim zakonskim i normativnim okvirima u BiH i Crnoj Gori još uvijek veliku prepreku u procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom čine predrasude i sterotipi. Zbog toga je potrebno dodatno raditi na unapređenju institucionalne zaštite od diskriminacije osoba s invaliditetom, kao i podizanju svijesti kod ove populacije o njihovim pravima i mogućnostima. Da je stanje ozbiljno i da je već ‘5 do 12’ potvrđuje i istraživanje čiji rezultati pokazuju da skoro polovina ispitanih osoba s invaliditetom smatra da je osnovni razlog nezaposlenosti mišljenje kako poslodavci neće ili ne žele zaposliti OSI.
U okviru kampanje kreirana je web platforma www.zaposliosi.org koja će osobama s invaliditetom, ali i poslodavcima ponuditi informacije o mogućnostima zapošljavanja. Stranica nudi informacije o zakonskim procedurama, natječajima, daje mogućnost registracije osoba s invaliditetom koje traže posao, povezivanje poslodavaca i tražitelja posla, kao i niz drugih korisnih informacija poput elektronskog pretraživača organizacija osoba s invaliditetom ili materijala za razvoj karijere.
U okviru kampanje ‘5 do 12’ koja će se realiziratiu BiH i u Crnoj Gori emitirat će se i kratki video spot (vidjeti ovdje) koji će na vjerodostojan način ukazatina potrebu poštivanja ljudskihprava, s naglaskom na pravo osoba s invaliditetom na rad i zapošljavanje.
Kampanju će pratiti i promotivni materijali kako bi se što veći broj građana Bosne i Hercegovine i Crne Gore upoznao s pravima osoba s invaliditetom. Materijal je dostupan na web stranici Caritasa Bosne i Hercegovine (www.caritas.ba).
Kampanja je jedna od aktivnosti projekta POWER- Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Projekt POWER finansira EU, kroz IPA II Program prekogranične suradnje BiH – Crna Gora. Projekt provodi Caritas BiH u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznisstart-up centar iz Bara. Projekt traje dvije godine i realizira se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.