Leteći Francuz nije uspio preletjeti La Manche

0
1025
Franky Zapata uspješno iz drugog pokušaja preletio La Manche svojim letećim Flyboardom

Francuski inovator Franky Zapata danas je namjeravao svojim Flyboardom preletjeti La Manche te na taj način obilježiti 110. godišnjicu prvog leta aviona od Calaisa u Francuskoj do Dovera u Engleskoj, no u tom pokušaju ipak nije uspio.
Naime, jutros oko 9 sati Zapata se svojim Flyboardom vinuo u zrak na plaži u mjestu Sangatte u blizini Calaisa, a cilj mu je bio za 20-ak minuta sletjeti u Englesku – sa samo jednim zaustavljanjem usred kanala. Flyboard, naime, pruža autonomiju leta od desetak minuta, pa je plan bio da se na platformi površine jednog kvadratnog metra obavi slijetanje, zamjena Flyboarda za drugi, pun goriva, te da se let prema Doveru nastavi.
Vremenski uvjeti, posebno vjetar, kao i promet La Mancheom otežavali su put, no sve je bilo dobro dok nije došlo vrijeme za zamjenu letjelice, deset minuta nakon polijetanja. Zapata je trebao sletjeti na malenu platformu, no zbog uzburkanog mora ona se pomaknula u trenutku kada je on na nju trebao aterirati. U konačnici je promašio i – pao u more, nakon što je preletio 18 kilometara, prenosi Bug.hr.
Prilikom pada nije se ozlijedio, a imao je i prsluk za spašavanje pa je završio na sigurnom. Iz Zapatinog tima poručili su kako je to bilo veliko razočarenje, ali da će svakako pokušati ponovo.