London i Brisel postigli sporazum, na potezu parlamentarci

0
1026
Britanski premijer Boris Johnson i predsjednik EK Jean-Claude Juncker

Velika Britanija i Evropska unija jučer su postigli sporazum o uvjetima izlaska tri godine nakon što je na referendumu izglasan Brexit. Sporazum sada trebaju podržati britanski zakonodavci i Evropski parlament.
Britanski premijer Boris Johnson je na konferenciji za medije izjavio da je sretan zbog ishoda te da se nada će se njegove kolege u Westminsteru ‘udružiti da izvrše Brexit bez dalje odgode’.
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na istoj, zajedničkoj pres-konferenciji komentirao da više nema potrebe za produžetkom roka te da je ‘sretan zbog sporazuma, ali tužan zbog Brexita’.
Britanski parlament će na vanrednoj sjednici u subotu glasati o sporazumu. Ukoliko sporazum ne dobije većinsku podršku, premijer Johnson će biti primoran tražiti produžetak roka od EU.
U skladu sa novim sporazumom, Sjeverna Irska će zajedno s ostatkom Velike Britanije izaći iz carinske unije EU. Međutim, da bi se izbjegla tvrda granica sa Republikom Irskom, neće se uvoditi carinski punktovi na otoku. Umjesto toga, provjere će se vršiti u lukama.
Sjever Irske će dijelom ostati povezan sa jedinstvenim tržištem, ali ne u mjeri koja bi zahtijevala tvrdu granicu sa jugom. Novi aranžman također potiče slobodnu trgovinu u budućnosti, bez tarifa.
Sjeverna Irska je također dobila novi mehanizam koji njenoj vladi daje mogućnost da odluče da li da nastave raditi u skladu sa EU pravilima. Tokom perioda tranzicije koji će trajati do 2020. godine, ništa se neće promijeniti za britanske ili građane EU, a može se produžiti za dvije godine ukoliko to bude neophodno.
Međutim, novi aranžman nije naišao na entuzijazam kod svih aktera ovog političkog procesa, naročito kod opozicionih stranaka u Irskoj te Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske. Oni smatraju da prijedlozi ‘nisu dobri za ekonomiju Sjeverne Irske i podrivaju integritet Unije’, navodi agencija Patira.
Sada slijedi vjerovatno najteži korak – obzirom da ne uživa većinsku podršku u parlamentu, britanskom premijeru je sada potrebna podrška obje stranke kako bi uspio ratificirati sporazum.