Lukavac Cement obilježava zlatni jubilej, svečanost uveličao i Lőrinc Mészáros

0
99

U povodu svečanog obilježavanja zlatnog jubileja Lukavac Cementa danas, na dan kada je fabrika puštena u pogon, u kratku jednosatnu posjetu stigao je novi vlasnik Lőrinc Mészáros, a potom jeodržana konferencija za medije.
Lukavac Cement, vodeći bosanskohercegovački proizvođač portland i zidarskog cementa, u decembru 2023. postao je članica mađarske Talentis Grupe koja djeluje u sastavu Mészáros Grupe na čijem čelu je Lőrinc Mészáros. Tokom posjete Lukavac Cementu, Mészáros je obišao jedan dio postrojenja, upoznao se i razgovarao s menadžmentom i održao prigodan pozdravni govor uposlenicima fabrike. Tom prilikom su zasadili i drvo javora kao simbol zajedničke posvećenosti prirodi i zaštiti okoliša, ali i za uspješan početak nove faze poslovanja Lukavac Cementa.

Lőrinc Mészáros je posjetio Lukavac Cement povodom 50. rođendana ove kompanije

“Želio sam danas svakako biti ovdje kada se obilježava ovaj poseban datum za Lukavac Cement. Izuzetno sam zadovoljan da smo sada prisutni i u Bosni i Hercegovini i da nastavljamo s daljim ulaganjima i unapređenjem poslovanja Lukavac Cementa u skladu sa modernim praksama i aktuelnim dostignućima industrije cementa”, izjavio je Mészáros.
Na pres-konferenciji je premijerno prikazan i kratki film o prvih 50 godina Lukavac Cementa. Istaknuto je da je fabrika uspjela opstati i rasti zahvaljujući timskom radu svih njenih zaposlenika ali i uspješnoj privatiziciji te da sada kao članica Talentis Grupe, na svoj 50. rođendan, započinje novu eru poslovanja s jasnom vizijom i pogledom u budućnost.
Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa, je naglasio da je u proteklim godinama u ovoj kompaniji kreirano poticajno okruženje, u kojem su spojeni znanje i iskustvo vrhunskih stručnjaka sa entuzijazmom novih, mladih zaposlenika koji u Lukavac Cementu imaju priliku graditi svoje karijere kao u bilo kojoj drugoj naprednoj zemlji.
Ispred Talentis Grupe medijima se obratio Dusán Lásztity, član Nadzornog odbora Lukavac Cementa u ime najavljenog Tamása Németha, predsjednika Nadzornog odbora Lukavac Cementa, koji je tom prilikom rekao: “Naši planovi za Lukavac Cement su bazirani na povećanju udjela alternativnih goriva, ali razrađujemo i druge projekte kao što hvatanje ugljika i iskorištavanje solarne energije. Krajnji nam je cilj je da ovdašnju proizvodnju cementa učinimo što zelenijom i ekološki potpuno prihvatljivomte da u dovoljnim količinama snabdijevamo mađarsko, bosanskohercegovačko i druga tržišta”.
Mađarska Talentis Grupa, koja je specijalista u građevinskoj branši, kupovinom Lukavac Cementa sada je prisutna u BiH, što je ujedno pokazatelj ozbiljnih namjera mađarskih kompanija da ovdje investiraju.
“Mađarska država svesrdno podržava aktivnosti svojih privrednika koji žele ulagati ne samo u BiH, nego i u cijelom regionu. Ulazak Talentis Grupe u ovu savremenu bh. cementaru je izvrstan primjer i za sve druge investitore, ali i za naše buduće saradnje, jer, između ostalog, predstavlja značajan doprinos daljem razvoju dobrih ekonomskih i prijateljskih odnosa između BiH i Mađarske”, kazao je ambasador Mađarske u BiH Krisztián Pósa.
U svom emotivnom obraćanju bivši generalni direktor Lukavac Cementa Izet Imamović je rekao: “Kako je prije 50 godina otvorena kao prva fabrika cementa u BiH, tako je i danas prva i prednjači u svemu. U svom dugodišnjem radu i vođenju ove cementare glavni motiv mi je uvijek bio da što profesionalnije obavljam svoj posaoi odgovorno donosim odluke. Ipak, timski rad je ključ uspjeha”.
Edin Delić, gradonačelnik Lukavca, izrazio je zadovoljstvo da tako savremeno industrijsko postrojenje postoji u Lukavacu i da je izuzetno ponosan na pionirski projekt upotrebe alternativnih goriva u Lukavac Cementu, jer upravo zahvaljujući transparentnosti, otvorenosti, dobroj organizaciji i komunikaciji sa građanima, svi su postali svjesni da je ovo vrlo kvalitetno i napredno rješenje, posebno s aspekta zaštite okoliša.

Divanhana i Dubioza Kolektiv priredili spektakl u Lukavcu

Lukavac Cement je u Lukavcu priredio veliki rođendanski koncert za pamćenje i proslavio svoj 50. rođendan uz spektakularne nastupe Divanhane i Dubioze Kolektiv. Na platou ispred Centra za kulturu Lukavac okupilo se preko 10.000 građana svih generacija koji su plešući i pjevajući uživali u istinskom spektaklu fenomenalnih bendova.

“Pred ljetnu turneju Divanhane, ovaj veliki rođendanski koncert kompanije Lukavac Cement je bio nešto prelijepo i s ovim predivnim utiscima krećemo na dalja putovanja. Publika je imala priliku uživati u dva potpuno različita žanra i svako je mogao pronaći nešto za sebe. Ljudi vole lijepe stvari i drago nam je da smo bili dijelom tih lijepih stvari“, poručili su iz Divanhane nakon koncerta.
I Dubioza Kolektiv i Divahana su još jednom pokazali da su sinonim za kvalitetnu muziku i nevjerovatnu energiju na sceni.
A nakon održanog koncerta i Dubioza je poslala posebnu poruku građanima i građankama Lukavca: “Nakon 15 godina ponovno smo svirali u Lukavcu. Nadamo se da neće biti potrebno čekati 100. rođendan Cementare da se ovakav koncert ponovi. Mislimo da smo večeras zacementirali naš status omiljenog lukavačkog benda. Nama je bilo beton. Jer kao što kaže stara tradicionalna navijačka pjesma: ko ne voli Lukavac- nije dobar čovjek.“
Rođendanski koncert Lukavac Cementa završen je veličanstvenim vatrometom i nema sumnje da je ovo bio nezaboravan doživljaj za sve posjetioce i ljubitelje dobre muzike i zabave.