Makedonija zainteresovana za sporazum o dvojnom državljanstvu sa BiH

0
852
Ministar Osmanović i ambasador Velkovski (L) razgovarali o unapređenju saradnje dvije zemlje

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Republike Makedonije u BiH Ristom Velkovskim o saradnji dvije zemlje u oblasti obrazovanja, kulture i državljanstava.
Na sastanku je konstatovano da Republika Makedonija i Bosna i Hercegovina imaju tradicionalno dobre odnose u svim oblastima, a iskazan je interes za unapređenje saradnje u oblasti državljanstava i kulture.
Ministar Osmanović i ambasador Velkovski izrazili su spremnost obje zemlje da se pokrene procedura na potpisivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Makedonije.
Velkovski je rekao i da je njegova država spremna za postizanje novog sporazuma o saradnji u oblasti kulture kojim bi se omogućilo otvaranje kulturnih centara, a s ciljem predstavljanja bogate kulturne baštine dvije zemlje.
Na sastanku je razgovarano i o saradanji u oblasti obrazovanja. Konstatovano je da nadležne institucije trebaju poduzeti aktivnosti kako bi se djeci iseljenika iz Bosne i Hercegovine u Makedoniju omogućilo učenje na maternjem jeziku, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.