IGES 2023: Strateško partnerstvo BiH – Euroatlantski svijet

0
181
Konferenciju IGES 2023: Strateško partnerstvo BiH - Euroatlantski svijet održaće 22. maja u Sarajevu

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) organizuje Konferenciju ‘IGES 2023: Strateško partnerstvo BiH – Euroatlantski svijet’ koja će se održati 22. maja ove godine u Sarajevu.
Svoj dolazak su između ostalih potvrdili ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy, šefica Sekcije za evropsku integraciju, politička i ekonomska pitanja (Delegacija EU u BiH) Aurélie Valtat, bivši član Predsjedništva BiH Ivo Komšić, bivši predsjednik Skupštine BiH Miro Lazović, Jakob Finci i Azem Vllasi.
Konferencija se održava na dan kada je prije 31 godinu Bosna i Hercegovina postala punopravni član Ujedinjenih nacija, a uobuhvatit će nekoliko važnih geopolitičkih tema u kontekstu nove političke realnosti.
Program je, pored uvodnih izlaganja, podijeljen na dvije sesije od kojih je prva pod nazivom ‘Evropski standardi i BiH’, dok je naslov druge sesije ‘Zašto je NATO važan za mir na Balkanu’.
Ostali učesnici Konferencije koji će imati izlaganja u uvodnom obraćanju i panelima su: Razim Čolić, Adnan Kapo, Sead Turčalo, Fatima Mahmutćehajić, Emir Hadžikdunić, Nedžma Džananović Miraščija, Enes Husejnović i Nedžad Ahatović. Moderator Konferencije je novinar i autor Mirza Čubro.
Konferencija počinje u 9,30 sati u sarajevskom hotelu Evropa.