Unapređenje transportne infrastrukture donosi dobrobit cijelom regionu

BiH je kroz projekat izgradnje autoputa mnogo naučila, a digitalizacija je od naročitog značaja

0
211
Samit o povezivanju održan je u Budvi u organizaciji CEFTA-e i Transportne zajednice

Bolja transportna povezanost i veća mobilnost osnažuju vezu i podstiču saradnju zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, pospješuju ekonomske prilike i povoljno utiču na standard građana regiona, poručeno je sa Samita o povezivanju koji je 15. i 16. maja održan u Budvi u organizaciji CEFTA-e i Transportne zajednice.
Samit je okupio ministre za saobraćaj, direktore carinskih službi i ostale visokopozicionirane službenike Zapadnog Balkana i susjednih država EU članica, kao i posmatrače u transportnoj zajednici (Moldaviju, Ukrajinu i Gruziju). Učesnici su se osvrnuli na do sada realizovane projekte i razmijenili mišljenja o daljoj dinamici i perspektivama saradnje kako bi se dodatno unaprijedila transportna, sigurnosna i infrastrukturna povezanost zemalja za dobrobit građana cijelog regiona.
Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata, rekao je da Samit prilika da se razgovara o tome kako CEFTA može dalje pomoći u povezivanju. Prema riječima Đikića, ukidanje carina u regiji je jedan od prvih koraka na tom cilju, ali je neophodno učiniti sve kako bi kompanije regiona bile konkurentnije na regionalnom i evropskom tržištu. Đikić je naglasio da je u tom kontekstu važno nastaviti rad na Zelenim koridorima koji su uvedeni u toku pandemije, te raditi na njihovom širenju prema evropskoj granici. On je objasnio da to znači da kamioni brže prolaze, ne samo unutrašnje granice regiona, vać i granice prema Evropskoj uniji, budući da 70% izvoza članica CEFTA-e ide prema EU. Istakao je da je to prioritet za sve Strane CEFTA-e.
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto kazao je da je BiH kroz nedavni projekat izgradnje autoputa naučila mnogo i pokazala da može i da je spremna da implementira velike infrastrukturne projekte, ali da je u periodu pred nama još mnogo velikih i izazovnih projekata. S tim u vezi on je naglasio važnost razmjene znanja i iskustava između zemalja regiona, kao i važnost podrške CEFTA-e i Transportne zajednice kako bi se potencijali iskoristili na najbolji način za dobrobit građana BiH i susjednih zemalja.
Pomoćnik direktora Sektora za carine BiH Vladimir Dragićević poručio je da je digitalizacija sistema od naročitog značaja za unapređenje procedura rada, jer će se na taj način obezbijediti mnogo brže i efikasnije bezpapirno poslovanje. Novi sistem, kako je kazao, omogućava i uvođenje kategorije ovlaštenog privrednog subjekta, što donosi brojne benefite privrednim subjektima, a ujedno olakšava kontrolu i ubrzava proceduru na granici, te jača povezanost na lokalnom i regionalnom nivou.
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović kazao je da je pred zemljama regiona veliki i izazovan zadatak, čijom realizacijom će se poboljšati mobilnost i transportna povezanost, ali i osnažiti veze zemalja Zapadnog Balkana. Ulaganje u izgradnju nove i unapređenje postojeće transportne infrastrukture donosi dobrobit cijelom regionu, poručio je Ibrahimović.
Na Samitu o povezivanju 2023. usvojena je i Zajednička CEFTA-TCT deklaracija ‘Unapređenje Zelenih traka’, koja će dodatno olakšati transport i trgovinu s ciljem smanjenja vremena čekanja i poboljšanja efikasnosti logističkih i vrijednosnih lanaca EU.