Mazda CX-30 osvojila Zlatni volan 2019

Skyactiv-X motor i Mazda3 su također bili među prva tri, u svojim kategorijama

0
2034
Nagradu je na svečanosti u Berlinu, preuzeo predsjednik Mazda Motor Europe, Yasuhiro Aoyama

Nova Mazda CX-30 je osvojila Zlatni volan 2019, pobjedivši u kategoriji SUV/ crossover modela kompaktne klase, do 4,4 m dužine.
Za novu Mazda CX-30 je ovo prva nagrada, a posebno je važna jer dolazi iz najvažnijeg izbora čitalaca specijaliziranih magazina u autoindustriji. Nagradu je, na jučerašnjoj svečanosti u Berlinu, preuzeo predsjednik Mazda Motor Europe, Yasuhiro Aoyama.
Ovo je, inače, peti Zlatni volan za Mazdu u istoriji – Mazda 323 je bila dobitnik 1985. i 1989. godine, zatim 1992. godine Mazda 626 i 2014. godine Mazda2.
“Vrlo sam ponosan da primam ovu posebnu nagradu za Mazdu CX-30, u Berlinu. Ona pokazuje da smo na pravom putu sa našim fokusom na dizajn, tehničke inovacije i harmoniju između vozača i automobila”,
rekao je Aoyama tokom ceremonije dodjele nagrade.
Mazda je imala i dodatne razloge za slavlje. U još dvije kategorije Mazda je bila među prva tri: novi Skyactiv-X motor u kategoriji inovacija, a Mazda3 u kategoriji kompakt automobila.
“Sa Skyactiv-X motorom, Mazda nudi prvi benzinski motor u masovnoj proizvodnji i upotrebi, koji koristi kompresijsko paljenje poput dizela, u širokom radnom području. Činjenica da je ova tehnologija, od čitalaca u Njemačkoj, pozicionirana među prve tri inovacije, daje pozitivne izglede za njenu tržišnu poziciju”, dodao je Aoyama.

Nova Mazda CX-30 je osvojila Zlatni volan 2019 u kategoriji SUV/ crossovera do 4,4 m dužine

Takmičenje Zlatni volan, koje se održava već 43. put, odaje počast najboljim automobilskim inovacijama godine. Čitatelji novina Bild am Sonntag i magazina Auto Bild izabrali su svoje favorite među 58 vozila, u sedam kategorija, također glasavši za ‘Najljepši automobil’ i ‘Inovaciju godine’.
Najbolja tri vozila u svakoj kategoriji su dodatno testirali profesionalci – na stazi EuroSpeedway u Lausitzu (Lausitzring). Žiri od 14 trkačkih vozača i stručnjaka za automobile odabrao je Mazdu CX-30 za pobjednika u kategoriji kompaktnih SUV/ crossover modela, ispred Volkswagenovog T-Crossa i Range Rover Evoquea.
Podsjećamo, Mazdin novi crossover svoju je svjetsku premijeru imao na Sajmu automobila u Ženevi, u martu 2019. godine. Pozicioniran između Mazde CX-3 i Mazde CX-5, dizajniran je za kupce koji traže kombinaciju kompaktnih urbanih dimenzija, velikodušni prostor u unutrašnjosti, praktičnost i pionirsku tehnologiju motora.
Mazda CX-30 je dostupna sa Skyactiv dizelskim i benzinskim motorima, uključujući novi Skyactiv-X.